Foto — Aiga Ozoliņa

Urbānās modes zīmola «One Wolf» 2018/19. gada rudens–ziemas kolekcijas «Deficīts» pamatā ir dizaineres Agneses Narņickas atmiņas par savu bērnību astoņdesmito gadu padomju Latvijā. Uniseksa modes kolekcijā dominē tolaik grūti pieejamā, iekārojamā džinsa auduma apģērbi, kas nav zaudējuši savu aktualitāti arī šodien.

Ziņas Fold 12. septembris, 2018

«Bērnībā piedzīvotā stāvēšana garās rindās pie veikala kopā ar vecākiem un abām māsām,  preču iegāde ar īpašiem taloniem deficīta precēm tagad šķiet sirreāla. Iecienītas, bet grūti pieejamas, vēl astoņdesmito gadu beigās bija džinsu bikses, jakas, vestes, svārki, džinsu krekli. Bikses dažkārt maksāja pat vairāk nekā vidusmēra padomju pilsoņa mēnešalga, tomēr gribētāju netrūka. Tikpat vērtīga manta bija sporta apavi jeb botas,» atceras zīmola «One Wolf» dibinātāja, dizainere Agnese Narņicka. Šīs atmiņas iedvesmojušas viņu jaunās, 2018/19. gada rudens–ziemas kolekcijas «Deficīts» radīšanai. Kolekcijā atspoguļojas modes dekāžu, subkultūru ietekme, kā arī iemīļota, saudzēta apģērba ilglaicīga valkāšana un tā pārtapšana arvien jaunā veidolā.

Caur šo kolekciju dizainere runā par apģērba ilglaicīguma un kvalitātes nozīmi iepretim masu ražotāju «ātrajai» un nekvalitatīvajai modei. Ar kolekciju «Deficīts» zīmols vēlas akcentēt otru galējību, kurā šobrīd atrodas modes industrija — preču pārprodukciju, to īso mūžu, lētā darbaspēka izmantošanu ražošanā un dabas piesārņojuma problēmu.

Galvenais kolekcijā izmantotais materiāls ir zīmolam raksturīgais džinsa audums un dažādas tā kombinācijas. Apģērbus papildina atbilstoša metāla furnitūra — karabīnes, āķi, kniedes, rāvējslēdzēji un džinsu pogas. Koptēlu palīdz veidot džemperi un T–krekli, kā arī aksesuāri — apavi, zeķes un cepures. Iekļaujoties kolekcijas tematikā, katram apģērba modelim dots nosaukums, kas aizgūts no savulaik aiz dzelzs priekškara aizliegtajiem pasaules popmūzikas hitiem, to vidū — «Purple Rain Coat», «Depeche Coat», «Billie Jeans», «Holliday Poncho» un «Black Celebration Vest».

Zīmola «One Wolf» jaunākā kolekcija «Deficīts» tika prezentēta Rīgas Modes nedēļas skatē, kā arī Vīriešu modes nedēļas skatē Viļņā.