Foto — Ieva Mežule, modele — Mille («Moon Models»

Nesen Latvijas Mākslas akadēmijas modes dizaina maģistrantūras programmu absolvējusī Dita Enikova iekļuvusi starp desmit finālistiem prestižajā Starptautiskajā Jēras modes un fotogrāfijas festivālā, kas 25.–29. aprīlī jau 34. reizi norisināsies Francijas dienvidu pilsētā Jērā.

Ziņas Fold 11. februāris, 2019

Jēras modes un fotogrāfijas festivāls ik gadu izceļ starptautiskas žūrijas atlasītus 10 jaunos modes dizainerus un 10 fotogrāfus. Iepriekšējos gados tā finālistu vidū Latviju pārstāvējuši Rolands Pēterkops un Mārīte Mastiņa–Pēterkopa («Mareunrol’s»), Agnese Narņicka («One Wolf») un Tomass Bērziņš («Victoria/Tomas»).

Savukārt šogad prestižā festivāla finālā iekļuvusi Dita Enikova ar maģistra darba kolekcijas «Avoiding the Void» apģērbu modeļiem.

Kolekcijai piemīt ziemeļniecisks raksturs, un to veido septiņi Skandināvijas iedvesmoti apģērbu komplekti. Smagnējās, tumšās drānas ir dizaineres atsauces uz industriālās zvejniecības, rūpniecības darbu veicējiem raksturīgajām uniformām. Ziemeļniekiem piedēvēto pamatīgumu un noslēgtību Dita kolekcijā pretstata, viņasprāt, valdošajiem mūsdienu sabiedrības standartiem — ekstraversijai, nebeidzamai steigai, darba un apkārtējo spiedienam. Arī kolekcijas nosaukums «Avoiding the Void» jeb «izvairīties no neesošā» manifestē vēlmi tikt ārā no ierobežojošās vakuuma sajūtas un saglabāt savu identitāti.

Autore kolekcijā ļāvusies eksperimentiem, liekot uzsvaru uz dažādiem materiāliem, auduma apstrādes tehnikām un skulpturāliem siluetiem. Lai atklātu «Avoiding the Void» tēmu, Dita izmantojusi vakuuma efektu, tīklu, sarežģītas, asimetriskas detaļas, kombinējusi klasisko un sportisko stilu. Kolekcijas krāsu paleti veido dabas toņi, silti baltais, smilškrāsas, zilais, brūnais, kā arī industriālās vides rūsas sarkanbrūnais, ogļu melnais, grafīta pelēkais. Izvēlēti tematikai atbilstoši materiāli — ar aizsargslāni apstrādāti vēju un ūdeni aizturoši audumi, tostarp vilna, āda, gumija, latekss un poliuretāns. Dita skaidro, ka ar šo kolekciju vēlējusies parādīt apģērbu ne kā funkcionālu priekšmetu, bet drīzāk kā dizaina objektu un materiālu savienojumu kopumu.

Jau gadu Dita Enikova ir dizaina asistente modes uzņēmumā «One Wolf», kura dibinātāja Agnese Narņicka pērn bija arī Ditas maģistrantūras diplomdarba vadītāja Latvijas Mākslas akadēmijā. Pašlaik jaunā dizainere gatavojas Jēras festivāla konkursam un ir apņēmības pilna izmantot visas tā dotās iespējas. Jau šonedēļ Dita dosies uz Parīzi, kur paredzētas tikšanās ar konkursa rīkotājiem un atbalstītājiem, kā arī vienas no pasaules lielākajām audumu izstādēm, «Premiere Vision», apmeklējums.

Pats konkurss Jērā notiks no 25. līdz 29. aprīlim un atsevišķi no iesniegtās kolekcijas tajā tiks vērtēti arī uzdevumi, ko piedāvās vieni no galvenajiem pasākuma ģenerālsponsoriem — modes nami «Chloe» un «Chanel».