Elīnas Siliņas tērps «Chloé» balvai. Foto — Emma Panchot

Apģērbu dizainere Elīna Siliņa ieguvusi modes nama «Chloé» balvu un 20 tūkstošus eiro lielu grantu prestižajā Jēras festivālā. Tas ir viens no vecākajiem starptautiskajiem modes konkursiem, kas atbalsta nozares jaunos profesionāļus.

Ziņas Fold 18. oktobris, 2021

No 12. līdz 17. oktobrim norisinājās Jēras starptautiskā modes, fotogrāfijas un modes aksesuāru festivāla fināls. Jau vēstījām, ka šogad konkursā starp desmit finālistiem iekļuva divas latviešu dizaineres: Laima Jurča ar kolekciju «Collective Blanket», kas tapusi sadarbībā ar mākslinieci Martu Veinbergu, un Elīna Siliņa ar kolekciju «Sallijai».

 

Līdztekus konkursa galvenajai balvai katru gadu tiek pasniegtas arī festivāla atbalstītāju īpašās balvas. «Chloé» aicināja katru no finālistiem papildināt savu kolekciju ar tēlu, kas seko modes nama stilam un filozofijai. Par labāko tika atzīts Elīnas Siliņas radītais tērps, un dizainere saņems 20 tūkstošus lielu grantu no «Chloé».

Elīnas veidoto kolekciju «Sallijai» caurstrāvo plūstošas līnijas savienojumā ar dekonstruētiem astoņdesmito gadu modes elementiem un rokdarbiem. Tās tapšanā dizainere izmantojusi dziju no vecmāmiņas skapja, kā arī materiālus no ražošanas pārpalikumiem un lietoto preču veikaliem. Elīna par kolekcijas iedvesmas avotu stāsta: «Mana bērnība nav iedomājama bez amerikāņu seriāla «Hameleonu rotaļas». Tas bija kā fons, uz kura notika visas manas ģimenes ikdienas nodarbes. Atminos, kā adīju un sapņoju kļūt par modes dizaineri tāpat kā Sallija Spektra. Sallija bija spilgta un krāsaina personība, kas man atgādināja manu allaž krāsaini un krāšņi ģērbto mammu. Šī kolekcija ir veltījums manai brīnišķīgajai mammai Daigai un mūžam mirdzošajai Sallijai. Šīs sievietes mani vienmēr iedvesmo un iedrošina sekot saviem sapņiem.»

Pēc gūtās uzvaras Elīna nespēpj savu prieku: «Esmu laimīga. Jau tikšana finālā nozīmē, ka tu esi uzvarētājs — tevī klausās augsta kalibra industrijas pārstāvji, viņi redz Tavus darbus, novērtē tavas pūles, izsaka konstruktīvu kritiku. Un miljons komplimetu.» Dizainere atzīst, ka saņemtais novērtējums ir milzīgs grūdiens, lai turpinātu darbu, kas prasījis milzīgas pūles. Tāpat Elīna uzsver, ka gūtā pieredze ļāvusi iepazīt citus jaunos talantus: «Pēc gada mēs atkal satiksimies Jērā jau kā ģimene.»

 

Jēras festivāka finālā tika izrādīta arī dizaineres Laimas Jurčas un mākslinieces Martas Veinbergas kolekcija «Collective Blanket», kuras pamatā ir «upcycling» ideja. Šoreiz jaunā produktā — apģērbu kolekcijā — tika pārradīts esoša mākslas darba vizuālais un saturiskais materiāls, tādējādi ļaujot tam sasniegt plašāku auditoriju. Kolekcijas grafiskās identitātes pamatā ir Martas Veinbergas gleznas, kas veidotas no veikalu akciju uzlīmēm un vēsta par mūsdienu cilvēka nepiepildītajiem sapņiem.

Kopš Jēras festivāla aizsākuma 1986. gadā latviešu dizaineri konkursā nominēti sešas reizes — iepriekš finālistu vidū pabijuši modes mākslinieki Rolands Pēterkops un Mārīte Mastiņa–Pēterkopa («Mareunrol’s»), kuri 2009. gadā festivālā plūca uzvaras laurus, Agnese Narņicka («One Wolf»), Tomass Bērziņš («Victoria/Tomas») un Dita Enikova.

 

Jēras festivāla finālistu darbi līdz 28. novembrim būs apskatāmi izstādē. Vairāk informācijas par Jēras festivālu un konkursu — notikuma mājaslapā.