Lauras Valteres kolekcija «Pašportrets». Foto — Uldis Vilks

Īsi pirms Ziemassvētkiem norisinājās jauno modes dizaineru konkursa «Modes manifestācija» fināls, kurā Grand Prix saņēma Latvijas Mākslas akadēmijas studentes Lauras Valteres kolekcija «Pašportrets», uzvarot arī kategorijā «bakalaura studijas». Vidējās izglītības kategorijā uzvarēja Emīlijas Ratkusas kolekcija «Spēļu planēta» (Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola), bet maģistra studiju kategorijā — Elīnas Grīnbergas kolekcija «Atspulgs» (Latvijas Mākslas akadēmija).

Ziņas Fold 29. decembris, 2021

Šogad konkursa «Modes manifestācija» uzvarētāju noteikšanā tika ieviests jauninājums — dalījums trīs kategorijās: «vidējā izglītība», «bakalaura studijas» un «maģistra studijas», vienam no uzvarētājiem saņemot Grand Prix. Tas darīts ar mērķi izcelt katrā izglītības līmenī aktuālo labāko sniegumu, radot veselīgu sāncensību konkursantu starpā ar līdzīgu izglītību, vienlaikus tam kalpojot kā iedrošinājumam dažādu izglītības līmeņu jauniešiem turpmāk pieteikties konkursā.

 

Konkursa Grand Prix ieguvēja Laura Valtere šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijā, modes mākslas nodaļas bakalaura programmas 4. kursā un ir absolvējusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas apģērbu dizaina nodaļu. Kolekcijai «Pašportrets» autore iedvesmu smēlusies Alehandro Hodorovska filmā «Svētais kalns», kas mudinājusi ieskatīšanos «patības spogulī» — sava ķermeņa, sevis un dzīves pieņemšanu, iepazīšanu un iemīlēšanu. Tērpi radīti, eksperimentējot ar dažādiem materiāliem, digitālās apdrukas iespējām un lietojot dziļi personiskus simbolus. Laura Valtere balvā saņēma modes mārketinga un menedžmenta kursu Milānas Jaunajā mākslu akadēmijā (Nuova Accademia di Belle Arti Milano) 2022. gada vasarā un kolekcijas publicitāti žurnālā «Lilit Look».

Kategorijas «Vidējā izglītība» uzvarētāja Emīlija Ratkusa šogad absolvējusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas apģērbu dizaina programmu. Pašlaik Emīlija strādā ar privātiem šūšanas un apģērbu dizaina pasūtījumiem un plāno turpināt studijas Ņujorkā. Kvalifikācijas darbā radītās kolekcijas «Spēļu planēta» iedvesma rasta absurdās modes un tās piekritēja Žana–Šarla de Kastelbažaka daiļradē, kas pamudinājusi autori apgērbos izmantot mīkstās rotaļlietas. Aizrāvusies ar skatu no putna lidojuma, autore virsjakās vēlējās atainot reljefa dažādību, to panākot ar atšķirīga biezuma materiālu lietojumu. Emīlija Ratkusa balvā ieguva kolekcijas publicitāti žurnālā «Pastaiga».

 

Elīna Grīnberga kļuva par uzvarētāju kategorijā «Maģistra studijas». Elīna ir Latvijas Mākslas akadēmijas modes mākslas specialitātes studente, kura šobrīd pavada «Erasmus» programmas apmaiņas semestri Lisabonas Universitātē. Paralēli studijām Elīna strādā pie sava apģērba zīmola. Elīnas kolekcijas «Atspulgs» centrālā tēma ir narcisms un sengrieķu mitoloģijas tēls Narciss — skaists jauneklis, mednieks, kurš iemīlējās savā atspulgā un nomira aiz mīlestības pret sevi. Elīna balvā ieguva iespēju kolekciju pārdot veikalā «House of British Brands» 2022. gadā.

Konkursa finālā 20. decembrī Hanzas Peronā tika demonstrētas deviņas kolekcijas. No Latvijas Mākslas akadēmijas skatē piedalījās četras studentes — Elīna Grīnberga, Ilze Muciņa, Una Pūpola un Laura Valtere. Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu finālā pārstāvēja trīs jaunās dizaineres — Paula Vēvere, Renāte Liepniece un Emīlija Ratkusa, savukārt Rīgas Tehnisko universitāti pārstāvēja Evija Lipšāne un Laura Salmane.

 

Konkursa modes skates ieraksts būs skatāms nacionālās apraides televīzijā «TV24» 2. janvārī plkst. 16.30.

 

Jauno modes dizaineru konkursu 2016. gadā iedibināja Latvijas Modes palāta, kuras mērķis ir attīstīt un veicināt Latvijas modes industrijas izaugsmi, organizējot modes skates, diskusijas, prezentācijas, kontaktu biržas, tā sniedzot iespēju Latvijas modes dizaineriem un zīmoliem piedāvāt jaunās kolekcijas plašam klientu segmentam vietējā un starptautiskā mērogā, kā arī atbalstīt Latvijas modes patēriņu sabiedrībā.

 

Projekts tiek īstenots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu sadarbībā ar Milānas Jauno Mākslu akadēmiju, Latvijas Dizaina centru, «TV24», žurnāliem «Pastaiga» un «Lilit Look».