Attēls — Līva Eihmane

Divu bērnu mamma Līva Eihmane izdevusi grāmatu «Puiku alfabēts», kurā piedzīvojumu stāstus papildina autores zīmētas akvareļa ilustrācijas katram alfabēta burtam. Aizraujošie sižeti un zīmējumi rosina interesi par burtiem un to apgūšanu pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem.

Ziņas Evelīna Ozola 24. oktobris, 2019

«Grāmatu «Puiku alfabēts» radīju savam dēlam Ernestam burtu apgūšanas laikā. Ernestam, kā jau īstam puikam, burtu apgūšana nešķita interesanta nodarbe, tāpēc mēģināju atrast veidu, kas uzrunātu un ieinteresētu viņu posmā, kurā aktuāli ir briesmoņi un cīņas, bet pāri visam — labestīgums un taisnīgums,» stāsta grāmatas autore Līva Eihmane.

Mūsdienās, kad aktualizējušās diskusijas par tradicionālu dzimumu lomu atspoguļojumu bērnu apģērbos, rotaļlietās un literatūrā, nevar nepamanīt, ka norādes par «īstiem» zēniem atbilstošām interesēm kultivē stereotipus. Tomēr uz grāmatas vāka ir piezīme «arī drosmīgām meitenēm», kas vismaz nedaudz paver durvis (šajā gadījumā — grāmatas vāku) uz mošķu, tehnikas un piedzīvojumu pasauli arī sieviešu kārtas bērniem. Turklāt, viss liecina par to, ka zem Modrās Mūmijas apsējiem arī slēpjas meitene.

Grāmatas dizainu veidojusi grafikas dizainere Maija Rozenfelde. Viens no dizaina mērķiem bijis strādāt ar ilustrācijām tā, lai stāstu uztvertu arī paši mazākie bērni, kuri vēl lasīt neprot. Iepazīt burtu A var arī, meklējot astoņus autobusus vai pētot dažādās burtu formas un krāsas. Savukārt lielākiem bērniem tekstā izceltie vārdi palīdzēs atpazīt stāstu varoņu un notikumu saistību ar konkrēto burtu.

Līvas Eihmanes pašizdoto grāmatu «Puiku alfabēts» iespējams iegādāties tikai interneta veikalā.