Vizuālā identitāte — Rūta Jumīte

Vēl tikai šajā nedēļas nogalē iespējams pastaigāties pa Tērbatas ielu, kas kopš 17. jūlija ar Rīgas domes pagaidu administrācijas lēmumu uz mēnesi tika atvēlēta gājējiem. Ielas iekārtojums un pasākumu programma tapusi, sadarbojoties pašvaldībai un nevalstiskajam sektoram. Radošās koncepcijas autores ir Renāte Prancāne, Darja Meļņikova un Rūta Jumīte.

Ziņas Evelīna Ozola 14. augusts, 2020

«Tērbatas vasaras ielas koncepts radās, iedvesmojoties no atsevišķu metropoļu piemēriem, kur ielas ar visintensīvāko satiksmi tiek slēgtas uz mēnesi, nedēļu vai dienu un nodotas sporta un kultūras aktivitātēm. Domājot par Tērbatas vasaras ielas ideju un izpildījumu, šķita būtiski ielu padarīt ērtāku un draudzīgāku gājējiem un dažādu vecuma grupu cilvēkiem, pielāgot to nesteidzīgām ikdienas aktivitātēm un veidot dzīvespriecīgu vidi un atmosfēru, kuras veidošanā piedalās arī pilsētas iedzīvotāji,» stāsta Renāte Prancāne.

 

Tā kā posmā no Elizabetes līdz Stabu ielai pastāvīgi aug vien divi koki, uzsvars tika likts uz Tērbatas ielas apzaļumošanu. Katrā kvartālā ierīkotas zaļas oāzes ar viegli pārvietojamām mēbelēm, kur gājēji var atpūsties, strādāt, ieturēt maltīti vai paši organizēt kādu pasākumu. «Iepriecina, ka bez jebkāda aicinājuma, cilvēki ātri vien nolasīja oāžu koncepciju un sāka tās apdzīvot pat pirms iela tika oficiāli atvērta,» pauž radošā komanda.

Ar noformējumu un kultūras notikumu programmu radīti apstākļi, kas aicina pārdomāt un piedzīvot pilsētas apslēptās iespējas un arī tās vājības. Koncepcijas autores aicina domāt par pilsētu kā spēļu un piedzīvojumu laukumu, kuru daudz pilntiesīgāk var pieredzēt, pielāgojoties gājēja, nevis automašīnas ritmam. Vairāku nedēļas nogaļu laikā iedzīvotāji tika aicināti piedalīties sestdienas jogas nodarbībās, «Satori» rīkotās diskusijās par Rīgas attīstību, sieviešu stendapā, azartiskā prāta spēļu turnīrā, Rīgas Cirka aktivitātēs, iepirkties pop–up vinila plašu veikalā un sestdienas branča stundās klausīties mūzikas podkāstu kvartāla garumā.

 

Tērbatas vasaras ielas vizuālā identitāte un grafiskie risinājumi radīti, domājot par vasaras saules staru ņirboņu, ledenēm un žonglējošiem cirku māksliniekiem. Grafiskie elementi vijas cauri karogiem, afišu stabiem, oāzēm, kā arī neizmantoto telpu skatlogiem, kas tika atdzīvināti ar līksmiem aicinājumiem tās iznomāt. Citviet sadarbībā ar platformu «Latvian Literature» skatlogos lasāmas latviešu autoru dzejas rindas, kas apcer pilsētu.

«ir tādas laimīgu cilvēku ielas
uzkāp un esi laimīgs»

/Anna Auziņa/

 

Tērbatas vasaras ielas radošā direktore un koncepcijas autore ir Renāte Prancāne, mākslinieciskā direktore un koncepcijas autore — Darja Meļņikova, vizuālās identitātes autore — Rūta Jumīte.

 

Tērbatas vasaras iela gājēju rīcībā būs līdz 17. augustam, bet līdz pat 16. septembrim par pilsētvides eksperimentu iespējams izteikt viedokli, aizpildot aptaujas anketu.