Foto — Gunārs Janaitis, no J. Vilciņa ģimenes arhīva

«Saglabāt — Nojaukt» ir arhitektu studijas «Gaiss» iniciēts projekts ar mērķi veidot plašāku, vispusīgi informētu diskusiju ap jautājumiem, kas skar ēku Elizabetes ielā 2 un plānus šajā vietā attīstīt Nacionālās koncertzāles projektu.

Ziņas Fold 23. oktobris, 2020

Ēka Elizabetes ielā 2 ir izteiksmīgs modernisma arhitektūras piemērs. Tā celta 1974. gadā pēc arhitektu J. Vilciņa, A. Ūdra, A. Staņislavska un G. Asara projekta. Šobrīd ēka izīrēta biroju vajadzībām un joprojām tiek aktīvi lietota. Oficiālos dokumentos tā tika vērtēta kā kultūrvēsturiski vērtīga līdz 2020. gada jūnijam, kad Kultūras ministrs Nauris Puntulis negaidīti nāca klajā ar ieceri ēku nojaukt, lai šajā vietā būvētu akustisko koncertzāli. Divu dienu laikā lēmums par koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2 tika pieņemts Ministru Kabinetā. Plašāka idejas apspriešana sabiedrībā netika organizēta.

 

«Saglabāt – Nojaukt» iedrošina katram pašam pieņemt lēmumu par ēkas Elizabetes ielā 2 likteni. Ātrums, kādā valdība izlēma ēkas vietā plānot koncertzāli, atstāja iespaidu, ka izvēle bijusi viegla vai pat nejauša. «Saglabāt — Nojaukt» projektā ietverts šis šķietamais vieglums, tiecoties apkopot plašākas sabiedrības viedokļus kodolīgos domugraudos.

 

Projekts tiek prezentēts ar instalāciju MAD arhitektūras telpā Elizabetes ielā 2 no 20. līdz 24. oktobrim un @saglabatnojaukt Instagram profilā. Ikviens, kam svarīga kultūras attīstība, mantojuma jēgpilna saglabāšana un XXI gs. vērtībās balstīta koncertzāle, tiek aicināts līdz 24. oktobrim īsā atbildē noformulēt savas domas, aizpildot formu projekta mājas lapā saglabatnojaukt.lv.

 

Projekta autori ir arhitektu birojs «Gaiss» sadarbībā ar dizaina aģentūru «Family».