Ilustrācija — Anete Melece

Šveicē dzīvojošā latviešu ilustratore un animatore Anete Melece šogad piedalījusies veikalu ķēžu «John Lewis» un «Waitrose» Ziemassvētku reklāmas veidošanā. Šī reklāmas kampaņa Lielbritānijā ik gadu iezīmē svētku sezonas sākumu, tiek nepacietīgi gaidīta, skatīta miljoniem reižu un plaši apspriesta.

Ziņas Evelīna Ozola 17. novembris, 2020

«Es īstenībā nezinu, kā tieši viņi nonāca pie manis — vienkārši vienu dienu saņēmu e–pastu no «Pulse Films» producenta ar jautājumu, vai mani interesētu sadarbība? Sākumā es nebiju īsti droša un gandrīz jau atteicu, jo man patiesībā nemaz nebija laika un kapacitātes jauniem darbiem, bet, kad uzzināju, kas tieši tas ir par projektu, es nevarēju atteikt,» stāsta Anete Melece. «Viņi bija redzējuši manu īsfilmu «Analysis Paralysis» un atsaucās uz filmas tehniku un stilu, ko viņi labprāt redzētu arī šajā projektā.»

 

Britu universālveikalu ķēdes «John Lewis & Partners» Ziemassvētku TV reklāmas tiek veidotas kopš 2007. gada, un tās kļuvušas par ikgadēju tradīciju Lielbritānijā. Tās iesilda svētku gaidīšanas un, protams, iepirkšanās laiku un gūst plašu publicitāti. Ziemassvētku kampaņu parasti veido Londonas aģentūra «Adam & Eve/DDB».

 

Iepriekšējos gados «John Lewis» reklāmās izmantoti mīlīgi tēli un sižeti, kas mudina iegādāties dāvanas, taču šī, pandēmijas gada kampaņas vēstījums ir savstarpēja laipnība un izpalīdzēšana. Divas minūtes garā reklāma popularizē arī labdarības kampaņu «Give a Little Love», kuras mērķis ir atbalstīt simts tūkstošus trūcīgu ģimeņu.

 

Reklāmas veidošanā iesaistīti astoņi animācijas mākslinieki, starp tiem arī tādi zināmi vārdi kā Endijs Džents (Andy Gent), kurš veidojis Vesa Andersona filmu «Isle of Dogs», un Kriss Houpvels (Chris Hopewell), kurš režisējis videoklipus grupām «Radiohead», «Franz Ferdinand» un «The Killers». Reklāmā izmantoti gan dzīvi aktieri, gan leļļu un zīmēta animācija, CGI un citi paņēmieni. Britu dziedātāja Celeste īpaši reklāmai ierakstījusi dziesmu «A Little Love».

Reklāmas ideja un vīzija pieder režisoram Oskaram Hadsonam (Oscar Hudson). Brīdī, kad Anete uzrunāta, bijis jau skaidrs, kura aina viņai jāveido, cik ainai jābūt garai un kam tajā būtu jānotiek. Tas, kā aina izskatīsies, atstāts mākslinieces ziņā. «Oskars tikai iedrošināja izpausties tieši tā, kā man pašai patīk, nesatraucoties par to, ka šī ir reklāma un necenzējot sevi, vēl pirms to ir izdarījis klients. Kopumā visa sadarbība bija ļoti raita, viegla un patīkama,» saka Anete. Viņas zīmētos tēlus un fonus animējis Stefans Holauss (Stefan Holaus), ar kuru māksliniece sadarbojusies jau iepriekš.

 

Plašāk par reklāmas tapšanu un tajā iesaistītajiem radošajiem profesionāļiem iespējams uzzināt šeit.