Attēls — Rebeka Lukošus

Bērnu grāmatu izdevniecībā «Liels un mazs» iznākusi Rebekas Lukošus bilžu grāmata «Nepaklausīgais vectēvs», kas stāsta par kāda veca vīra astoņdesmito dzimšanas dienu.

Ziņas Fold 15. jūlijs, 2021

Rebeka Lukošus lasītājiem līdz šim zināma galvenokārt kā ilustratore, taču grāmatā «Nepaklausīgais vectēvs» viņa piedāvā arī pašas radītu stāstu. Bilžu grāmatas pamatā ir mākslinieces ideja, kurai ar redaktores un literārās konsultantes roku tekstā pārtapt palīdzējusi Inese Zandere. Grāmata veltīta Lukošus vectēvam Antonam, kurš bija autores iedvesmas avots un grāmatas galvenā varoņa prototips.

 

Grāmatas notikumi vēsta par galvenā varoņa astoņdesmit gadu dzimšanas dienu. Bērniem raksturīgais sapnis — man paliks astoņpadsmit, kļūšu pilngadīgs, darīšu, ko gribēšu, man vairs nebūs jāklausa vecāki — šeit ar labsirdīgu ironiju pārcelts uz vecā vīra dzīvi. Bez liekas didaktikas, ar gaišu humora izjūtu Rebeka Lukošus ļauj vectēvam izrauties no rutīnas, kļūt nepaklausīgam un izbaudīt visus «aizliegtos augļus» — doties, kur deguns rāda, atkal sēsties pie mašīnas stūres, soļot gar jūru, netaupot veselību, našķoties ar neveselīgu ēdienu un nokrāsot melnus savus sirmos matus.

Grāmatas «Nepaklausīgais vectēvs» ilustrācijas zīmētas ar eļļas pasteļkrītiņiem uz papīra, izmantojot arī parasto zīmuli tēlu detaļām un kontūrām. Izvēlētā tehnika un stilistika — Rebekas Lukošus mākslinieciskajam rokrakstam raksturīgās «nepaklausīgās» līnijas un krītiņu neperfektie krāsu laukumi — sasaucas ar stāsta sirsnīgo un dauzonīgo noskaņu.

 

Izdevniecībā «Liels un mazs» līdz šim iznākušas divas Rebekas Lukošus ilustrētas grāmtatas — Jāņa Rokpeļna dzejolis «Iedomīgā radiniece» sērijā «Bikibuks» un Kārļa Vērdiņa poēma «Dilles tante», uz kuru rodama atsauce arī «Nepaklausīgā vectēva» ilustrācijās.

 

Grāmatu iespējams iegādāties izdevniecības «Liels un mazs» mājaslapā, kā arī visās lielākajās Latvijas grāmatnīcās. Izdevums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas «KultūrElpa» atbalstu.