Vāka ilustrācija — Anete Bajāre–Babčuka

Bērnu grāmatu izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā Ineses Zanderes īsstāstu «Divas Almas», kuru ilustrējusi māksliniece Anete Bajāre-Babčuka. Grāmatā sirsnīgi un ar humoru aplūkotas eksistenciālas tēmas, un tā var palīdzēt vecākiem runāt ar bērniem par sarežģītiem jautājumiem.

Ziņas Fold 18. augusts, 2021

«Meitenītes Almas dzīvē starp realitāti un iztēli nav novilkta stingra robeža, kā tas mēdz būt daudziem bērniem. Tādēļ viņai, vasaru pavadot laukos, līdzās mazai ciema kapsētai, kur šad un tad notiek bēres, nav grūti uz sevi attiecināt pār kapu sētu sadzirdētos vārdus: «Mūsu Alma ir mirusi. Mēs vairs neredzēsimies!» un iztēloties sevi par nomirušu. Alma cenšas saprast atšķirību starp dzīvajiem un mirušajiem, cilvēka attiecības ar savu vārdu, dažādu ar miršanu un piemiņu saistītu izteicienu nozīmi,» vēsta grāmatas apraksts. Lai gan izdevums ir adresēts pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem un ir tuvs bilžu grāmatai — bagātīgi ilustrēts, ar nelielu teksta apjomu — stāstā aplūkotās tēmas un vēstījuma stils būs saistošs arī pieaugušiem lasītājiem.

 

«Kā atzīst psihologi un pedagogi, bērna interese par nāvi ir tikpat dabiska kā vēlme izprast paša piedzimšanu, taču runāt ar bērnu par nāvi ir viens no grūtākajiem uzdevumiem. Nesaņemot pietiekamu emocionālu atbalstu, bērnam var attīstīties bailes un kompleksi. Katrai jaunai paaudzei šis process jāiziet pirmoreiz, un grāmata šajā ceļā ir svarīgs atbalsts,» stāsta izdevēji.

 

Anete Bajāre-Babčuka grāmatas «Divas Almas» ilustrācijās spēj savienot divas pasaules — redzamo, detaļām bagāto ikdienas pasauli un krāšņi vasarīgo dabu, kā arī neredzamo valstību, kurā atmiņas un stāsti turpina dzīvot arī pēc cilvēka nāves. Māksliniecei izdevies parādīt, kā meitenes iztēle atklāj šo pasauļu tuvību, vienotību un plūstošo robežu.

 

Ineses Zanderes grāmatu «Divas Almas» iespējams iegādāties izdevniecības «Liels un mazs» mājaslapā, kā arī lielākajās Latvijas grāmatnīcās. Grāmatas izdošanu atbalstījuši Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Valsts kultūrkapitāla fonds mērķprogrammā «Kultūrelpa».