Attēls — «Tīrkultūra»

Tuvinoties idejai par skaņas telpu, kas ap sevi pulcē kultūras personības, mūziķus un māksliniekus, gluži kā savulaik Endija Vorhola izveidotā studija jeb «fabrika» Ņujorkā, interneta audio projekts «Tīrkultūra» no 6. augusta līdz 3. oktobrim pirmo reizi pārnesīs līdz šim tikai radio frekvencēs un interneta tīklā atrodamo skaņu galeriju uz klātienes formātu mākslas galerijā «Alma».

Ziņas Fold 4. augusts, 2021

«Negaidīto avotu audio galerija» ir skaņu instalācija un organisks paplašinājums radio pārraidei, kas ik nedēļu trešdienu vakaros klausāma Latvijas Radio 3 «Klasika» ēterā un audio projekta «Tīrkultūra» interneta vietnē. Divu mēnešu garumā galerija «Alma» Tērbatas ielā 64, Rīgā kļūs par audiovizuālu mākslas pieredzēšanas un dokumentēšanas telpu, kuras laikā galerijas apmeklētājiem būs iespēja piedzīvot klātienē īpaši kūrētu skaņu instalācijas programmu. «Tā ir izdevība aplūkot radio kā mākslas darbu, ieklausīties izmeklētos skaņu un trokšņu mūzikas ierakstos, nejauši piedzīvot dzīvās mūzikas ierakstu sesijas, dzejas lasījumus un dažādas sarunas gan ar «Tīrkultūra» veidotājiem, gan radošām kultūras personībām, zinātniekiem un dažādu jomu pārstāvjiem, un, iespējams, arī galerijas apmeklētājiem,» stāsta projekta rīkotāji. Tāpat jaunā radio telpa darbosies arī kā DJ studija, kas tiks filmēta un būs pieejama video tiešraidē.

 

Sākot no 6. augusta plkst. 18.00, no galerijas «Alma» telpām un «Tīrkultūras» mājaslapā būs dzirdamas dažādu mūzikas un mākslas personību īpaši sagatavotas epizodes. To vidū būs vieskuratoru skaņdarbu izlases — no eksperimentālās mūzikas zinātāja un festivāla «Skaņu mežs» organizētāja Viestarta Gailīša, mākslinieka Maikla Hollanda, džeza mūziķa Denisa Paškeviča un daudziem citiem. Atsaucoties uz aktuālajiem notikumiem pasaulē un Latvijā, būs klausāmas tematiskas sarunas ar vietējās kultūras dzīves veidotājiem, tādējādi fiksējot šī brīža laikmetīgās kultūras nospiedumu vienotā, neparedzamā skaņu plūdumā.

 

Programma iecerēta kā pārsteigums, un to nereti noteiks arī nejaušība, tāpēc fiziska pulcēšanās konkrētos pulksteņlaikos nav plānota, tomēr «Tīrkultūras» veidotāji ir atvērti sarunām ar ikvienu. Projekta autori uzsver, ka šis nav pasākums, kas noteikti būtu apmeklējams klātienē, un aicina to pieredzēt, «tuvojoties caur skaņas mākslas telpu, kas mums visiem kopīga». Galerija klausītājiem ir atvērta divdesmit četras stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā «Tīrkultūras» interneta vietnē un pieejama bezmaksas mobilajā aplikācijā. Vairāk informācijas par projektu — «Tīrkultūras» mājaslapā, kā arī projekta sociālo tīklu vietnēs Facebook un Instagram.

 

«Tīrkultūra» ir nevalstiska, starpdisciplināra laikmetīgās kultūras platforma, kuras galvenais izteiksmes līdzeklis ir skaņa. Pārraidēs atskaņo alternatīvi laikmetīgu, bieži iepriekš nepopularizētu mūziku un iepazīstina ar tematiskām kultūras parādībām, dažādiem mākslas žanriem un idejām, sākot no viduslaiku polifonijas un 20. gadsimta minimālisma līdz pat spēcīgākajiem mūzikas māksliniekiem šodien. Platformas dibinātāji ir modes mākslinieks Rolands Pēterkops, skaņu mākslinieks Reinis Semēvics un mūziķis Jānis Šipkēvics. Šobrīd «Tīrkultūras» kodolu veido Rolands Pēterkops, Reinis Semēvics, producente Linda Pēterkopa un projektu vadītāja Māra Žeikare.