Publicitātes attēls

Mākslas muzejs «Rīgas Birža» īstenojis projektu «Sākt ar mākslu — Start with Art», izveidojot astoņas īsfilmas, kurās ar saviem stāstiem par muzeja kolekcijas priekšmetiem dalās Latvijā dzīvojoši cittautieši no Baltkrievijas, Austrālijas, Lielbritānijas, Itālijas, Ķīnas, Vācijas, kā arī Latvijā dzīvojoši krievi.

Ziņas Fold 26. novembris, 2021

Īsfilmas atklāj projekta dalībnieku personīgo interpretāciju par Mākslas muzeja «Rīgas Birža» pastāvīgajā ekspozīcijā aplūkojamajiem darbiem, aicinot iepazīt tos no nebijuša skatpunkta. «Sākt ar mākslu — Start with Art» mērķis jau sākotnēji bija radīt iespēju iesaistīt muzeja kolekcijas priekšmetu interpretēšanā ne tikai izstāžu kuratorus un mākslas vēsturniekus, bet arī dažādas Latvijā dzīvojošās cittautiešu kopienas, tādā veidā apvienojot kultūras zināšanas ar akadēmiskajām zināšanām. Visas īsfilmas pieejamas gan latviešu, gan angļu valodā.

 

Astoņu projekta dalībnieku vidū ir mākslas, kultūras un filoloģijas studenti, literāti un topošie audiovizuālās jomas speciālisti. Viņus visus vieno interese par kultūru un tās procesiem, vizuālo mākslu un radošā vēstījuma izveidi. Viena no stāsta autorēm Emma Beikere stāsta: «Mākslas muzeja «Rīgas Birža» iepazīšana no stāstnieka skatpunkta bija patiesi vērtīga un atklāsmju pilna. Mani apbūra vairāki mākslinieki, par kuriem iepriekš nebiju neko zinājusi, piemēram, gleznotājs Hanss Makarts un nenogurdināmais ceļotājs un mistiķis Nikolajs Rērihs. Nemaz nerunājot par kādu citu atklājumu — keramiku. Šajā projektā bija grūti izvēlēties tikai vienu mākslas darbu, jo muzejā ir tik daudz stāstu, kas gaida to izstāstīšanu.»

Trīs mēnešu laikā tika attīstītas un stiprinātas zināšanas par mākslas mediāciju, stāstījuma veidošanu un digitālo stāstniecību. Sadarbībā ar valodnieci Aigu Veckalni dalībnieki apguva iemaņas, kā sagatavot audiovizuālam saturam atbilstošu un interesi piesaistošu vēstījumu. Aiga par projektu saka: «Tā ir lieliska iespēja apvienot dalībnieku pieredzi un skatījumu, krāšņo muzejā pieejamo mākslas kolekciju un stāstniecības spēku. Īsfilmu pamatā ir dalībnieku asociācijas par mākslas darbos attēlotajām tēmām, notikumiem, tēliem, kā arī viņu pieredze, vēsturiskās un vizuālās atsauces. Mani aizrāva iesaistīto ārvalstnieku radošās idejas, un esmu priecīga, ka ar šiem stāstiem varēs iepazīties ikviens.»

 

Īsfilmas radītas sadarbībā ar video studiju «Later» un būs aplūkojamas pie dalībnieku izvēlētajiem mākslas darbiem divās muzeja pastāvīgās ekspozīcijas telpās — Eiropas mākslas galerijā un Rēriha gleznu galerijā, kā arī muzeja sociālo tīklu kontos YouTube, Instagram un Facebook.

 

Projekts īstenots, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai «KultūrElpa».