Attēls — «Asketic»

Dizaina studija «Asketic» radījusi vienkāršu, taču pamanāmu grafisko identitāti Alūksnes Kultūras centram. Vizuālā sistēma ļauj ātri sagatavot pasākumiem nepieciešamos materiālus, izmantojot elementus, kas atsaucas uz kultūras centra ēkas tēlu un vēsturi.

Ziņas Fold 2. jūnijs, 2022

«Asketic» grafikas dizainers Ingus Sproģis norāda, ka studijas galvenais uzdevums bija radīt vienkāršu, mūsdienīgu un viegli lietojamu vizuālo materiālu veidošanas sistēmu — platformu, kas palīdzētu atspoguļot plašo kultūras programmu, ko piedāvā Alūksnes Kultūras centrs. «Kultūras centrā vienuviet darbojas amatieru teātris, lietišķās mākslas studija, koris un vairākas citas iniciatīvas, kā arī notiek regulāri koncerti un teātra viesizrādes. Tāpēc izveidojām sistēmu, kas ļautu saglabāt vienotu vizuālo tēlu un izcelt katra pasākuma individuālo raksturu,» stāsta Ingus.

 

Ņemot vērā, ka kultūras centra pasākumu programma ir samērā piepildīta, ir svarīgi, ka nepieciešamos materiālus var sagatavot ātri un vienkārši. Lai atvieglotu to izveidi, «Asketic» definēja skaidru informācijas struktūru un pāris vienkāršus soļus, kas ļauj pielāgot identitāti dažādiem formātiem un medijiem.

Ingus atzīmē, ka, veidojot vizuālo sistēmu, studija vēlējās kultūras centra vēsturi apvienot ar mūsdienīgu un ilgtspējīgu grafisko valodu. Tās pamatā ir skaidri noteikts režģis (grid), kuru papildina akronīms «AKC», ko materiālos iespējams lietot lielākā izmērā (oversized), tādējādi panākot pārliecinošu vizuālo tēlu un veicinot kultūras centra atpazīstamību. Lai brīvi atspoguļotu katra pasākuma noskaņu, vizuālo materiālu tonalitāte tiek pielāgota konkrētā pasākuma attēlam.

 

Identitātes elementi atsaucas uz kultūras centra ēku un tās vēsturi. 19. gadsimtā māja celta kā alus brūzis, bet 2015. gadā tā piedzīvoja ievērojamu pārbūvi, kuras laikā Alūksnes Kultūras centram tika pievienota mūsdienīga zāle. Vizuālajā sistēmā lietotais režģis idejiski citē jauno ēkas daļu, kas ieturēta modernisma stilā, bet logo veidols atsaucas uz vēsturisko namu, kā arī kultūras centra veco logotipu. Ēkas interjera tonalitāte interpretēta krāsu paletē, kuru centrs izmanto lietvedības materiālos un suvenīros.