Ilustrācija — FOLD

Aicinot iepazīt tādus informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomas virzienus kā kiberdrošība, mākslīgais intelekts, datu analītika, dizaina domāšana, programmēšana, projektu vadība un testēšana, kā arī veicinot aktīvāku sieviešu iesaisti tehnoloģiju jomā, biedrība «Riga TechGirls» jau trešo gadu pēc kārtas organizē bezmaksas apmācības sievietēm «Iepazīsti tehnoloģijas». Pieteikties programmai iespējams līdz 9. augustam. 

Ziņas Fold 7. jūlijs, 2022

Eiropā teju 82% [1] no IT jomā strādājošajiem ir vīrieši. Situācija Latvijā ir līdzīga — no visiem IT jomā nodarbinātajiem tikai 23% ir sievietes. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas prognozēm [2] līdz 2027. gadam Latvijā iztrūkums pēc augstākās kvalifikācijas speciālistiem zinātnē, tehnoloģijās, inženierzinātnēs un matemātikā var pieaugt līdz pat 14 000.

 

Divu gadu laikā «Iepazīsti tehnoloģijas» izglītības programmā iesaistījušies jau vairāk nekā 10 000 dalībnieku — lielākoties sievietes —, tomēr interesi izrādījuši un programmā uzņemti arī vīrieši. Līdz šim apmācības veiksmīgi apguvuši un sertifikātus saņēmuši 3742 dalībnieki. Turklāt teju 99% dalībnieku šo izglītības programmu ieteiktu arī citiem, bet 85% jauniegūtās zināšanas labprāt izmanto esošajā vai jaunā darbavietā.

«Riga TechGirls» vadītāja Anna Andersone norāda, ka ir patīkami vērot un sekot līdzi dalībnieku izaugsmei. «Tas tikai vēlreiz apstiprina, ka esam uz īstā ceļa. To, protams, pierāda arī lielais pieteikumu skaits, kas mūs iedvesmo šo programmu turpināt arvien jaunā kvalitātē. Arī turpmāk vēlamies veicināt tieši sieviešu interesi strādāt strauji augošajā tehnoloģiju nozarē, bet vienlaikus programmai aicinām pieteikties ikvienu interesentu, jo zināšanas par nākotnes darba iespējām un prasmēm IKT jomā nepieciešamas ikvienam Latvijas iedzīvotājam,» stāsta Anna.

 

Apmācības «Iepazīsti tehnoloģijas» norisināsies no šī gada 9. augusta līdz 27. oktobrim tiešsaistes lekciju un semināru formātā divas reizes nedēļā. Kā norāda organizatori, programmas mērķis nav iemācīt programmēt, bet gan sniegt ieskatu IKT jomās, tādējādi radot izpratni par šo nozari un tajā nepieciešamajām prasmēm. Programma paredzēta ikvienam — bez vai ar minimālu iepriekšējo pieredzi, bez konkrēta vecuma ierobežojuma. Apmācības latviešu valodā vadīs 50 IT jomā strādājoši speciālisti, galvenokārt sievietes, daloties ne vien ar zināšanām, bet arī sniedzot programmas dalībniecēm nepieciešamo atbalstu un motivāciju. Lekcijas un seminārus dalībniecēm būs iespēja noskatīties sev vēlamā laikā arī ierakstā. Sekmīgi apgūstot apmācības, dalībnieces saņems sertifikātu. Absolventēm būs iespēja pieteikties arī mentoringa programmai, kurā pieredzējuši nozares eksperti palīdzēs saprast, kā šīs zināšanas turpināt attīstīt un pielietot.

«Nereti saskaramies ar sabiedrībā valdošo priekšstatu, ka IT ir programmēšana. Un te gribētos vēlreiz uzsvērt — tā nav tikai programmēšana. IT joma ir ļoti daudzpusīga — kiberdrošība, mākslīgais intelekts, datu analītika, dizaina domāšana, projektu vadība un testēšana, un daudz kas cits. Programma sniedz uzskatāmus piemērus, ka IT der arī tām, kuras nav mācījušās nedz programmēt, nedz ir bijušas ļoti zinošas matemātikā, kā arī tām, kuras līdz šim strādājušas pilnīgi citās nozarēs. Vienlaikus dalībniecēm tiek sniegtas arī vērtīgas norādes, kā pēc programmas apgūšanas turpināt pilnveidot savas prasmes,» atklāj «Riga TechGirls» līdzdibinātāja un mentoru programmas vadītāja Diāna Butina.

 

Lai piesaistītu vēl plašāku interesentu loku pievienoties apmācībām, «Riga TechGirls» organizē arī informatīvo kampaņu, laužot stereotipus, ka tehnoloģiju joma ir kaut kas pārāk sarežģīts un grūts. Ar tādiem saukļiem kā «Vieglāk nekā diskutēt vecāku čatā» un «Vieglāk nekā ar augstpapēdenēm pa bruģi» biedrība cer pievērst arī to sieviešu uzmanību, kuras līdz šim nav iesaistījušās «Riga TechGirls» rīkotajos pasākumos.

 

Pieteikties apmācībām iespējams līdz 9. augustam. Plašāka informācija par programmu un pieteikšanās tai — «Iepazīsti tehnoloģijas» mājaslapā.

 

Apmācības «Iepazīsti tehnoloģijas» organizē biedrība «Riga TechGirls». Programmas galvenais partneris ir tehnoloģiju uzņēmuma «Google» labdarības atzars «Google.org» un tehnoloģiju un izklaides uzņēmums «Tet». Apmācības atbalsta arī IT uzņēmums «Swisscom DevOps Center Riga», kā arī «Porsche» centrs Rīgā.

 

Atsauces

[1] Digitālās ekonomikas un sabiedrības indekss (DESI) 2021. gadā
[2] Ekonomikas ministrijas 2020. gada ziņojums «Par darba tirgus vidēja un ilgtermiņa prognozēm»