Ilustrācija — Karola Rubene

Līdz 31. decembrim «Jaunā Eiropas Bauhaus» (JEB) iniciatīva «Transformation of Places of Learning» pieņem projektus, kas raksturo pārmaiņas izglītībā. Tuvojoties pieteikšanās termiņa beigām, JEB Latvijas kontaktpunkta vadītāja Ieva Zībārte apkopojusi iedvesmojošus izglītības transformācijas projektu piemērus no Latvijas.

Ziņas Ieva Zībārte 6. decembris, 2022

Visa 2022. gada garumā «Jaunā Eiropas Bauhaus» aicinājums «Transformation of Places of Learning» ir meklējis projektus, kas pievēršas mācīšanās vietu pārveidei, savienojot konkrētu vietu ar inovatīvām pedagoģiskām metodēm vai jauniem zināšanu radīšanas veidiem un vietējo kopienu. «Jaunā Eiropas Bauhaus» Latvijas kontaktpunkts aicina izmantot iespēju piedalīties kopīgā zināšanu un pieredzes apmaiņas iniciatīvā, piesakot projektus no Latvijas.

 

Aicinājumam var iesūtīt visdažādākos projektus — piemēram, universitātes ēku, kurā dažādu nozaru fakultātes tiek aicinātas sadarboties ar vietējiem iedzīvotājiem sabiedrības problēmu risināšanā, vai digitālu platformu, kas pulcē kaimiņus, lai risinātu konkrētu ilgtspējas jautājumu, apgūstot jaunas prasmes. Tas var būt arī kopienas dārzs, kurā vecākā paaudze un skolas vecuma bērni mācās ilgtspējīgas lauksaimniecības metodes. Projekta mērogam un ilgumam nav nozīmes, galvenais nosacījums ir, ka tas izveido saikni starp konkrētu fizisku vietu, mācīšanās veidiem un saturu, kā arī vietējo vidi.

 

Iniciatīvai var pieteikt projektus, kas sākušies ne senāk kā pirms diviem gadiem, kas raksturo pārmaiņas izglītībā un transformē:

  • fiziskas vietas;
  • izglītības un mācīšanās saturu (veidus, procesus, metodes);
  • vietējās kopienas (projekti ar izteiktu vietējās kopienas kontekstu).

 

Projektā var piedalīties visi formālajā un neformālajā izglītībā iesaistītie indivīdi un organizācijas — eksperti, domātāji, darītāji, kaimiņi, ministri, studenti, skolotāji, pētnieki, arhitekti, dizaineri, kolektīvi, universitātes, pašvaldības, grupas u.c. Iniciatīvai var pieteikt projektus, kas atbilst JEB kritērijiem — skaistums, ilgtspēja un iekļaušana. Pieteikumu pieņemšana noslēdzas 31. decembrī.

 

Pievienošanās šai iniciatīvai un citām «Jaunā Eiropas Bauhaus» aktivitātēm dod iespēju paātrināt iesāktos projektus, piemēram, atrodot piemērotus partnerus projekta īstenošanai vai paplašināšanai. Kļūstot par daļu no JEB, projekts būs pamanāmāks, un tas var palīdzēt gūt atbalstu no vietējās pašvaldības vai potenciālajiem investoriem.

 

Plašāka informācija par iniciatīvu «Transformation of Places of Learning» — JEB mājaslapā.

Uz pārmaiņām vērsti izglītības projekti Latvijā

Šogad Latvijā durvis vērušas gan jaunas mācīšanās vietas, gan pieteiktas jaunas izglītības programmas. Ir norisinājušies metu konkursi un tiek būvētas jaunas mācību telpas.

Cēsu Pluriversitāte

Globālas kopienas veidota skola bez adreses un piesaistes konkrētām telpām. «Jaunā Eiropas Bauhaus» balvas 2022 finālisti, iniciatīvas «Transformation of Places of Learning» dalībnieki. Plašāk par projektu rakstījām jau iepriekš. Intervija ar Jāni Ķīnastu par skolas permakultūras projektu «Jume» — šeit.

Rīgas Celtniecības koledža

Rīgas Celtniecības koledžas nākotnes vīzija — skola kā būvlaukums. Projekts, kas tapis arhitektu biroja «Sampling», sadarbībā ar Beļģijas arhitektu biroju «Ouest». Vairāk par projektu — šeit.

Atbalsta centrs «Pērle» Cēsīs

Prasmju apgūšanas un kopā sanākšanas vieta bērniem un pieaugušajiem ar funkcionāliem traucējumiem. Ēka, kuras daļa ir arī apkārtējā daba. Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas 2022 laureāts. Vairāk par atbalsta centru «Pērle» — šeit. Video — ieskats ēkā un intervija ar projekta arhitektiem no biroja «Ēter».

Adatu fabrika

Latvijas Mākslas akadēmijas starptautiskās maģistra studiju programmas «Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas» mājvieta Kuldīgā. Video — ieskats ēkas pārtapšanā no fabrikas un slimnīcas par mācību vidi un intervija ar projekta arhitektēm no «Zaigas Gailes biroja».

Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts

Latvijas Mākslas akadēmijas Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts (LMDA) dibināts jaunu starptautiskas zinātniskās pētniecības sadarbības formu stimulēšanai. Vairāk par LMDA — šeit.

Džons Hejduks. Projekts «Rīga»

Džons Hejduks. Projekts «Rīga» — arhitektūras vēstures un teorijas pārnese praktiskos RISEBA FAD arhitektūras skolas mācību uzdevumos. Vairāk par «Projekta Rīga» otro cēlienu — šeit. Video — ieskats projektā un intervija ar tā autoriem.

 

Bērnudārzs Salaspilī

Projekts iezīmē jauna pieeju bērnudārzu projektēšanai Latvijā un kokmateriālu izmantošanai. Ieskats būvniecības procesā — «MADE arhitekti» Facebook lapā.