«Skarule» apģērbu kolekcija «Vaguely Latvian». Foto — Sarah Blais

Iepazīstinām ar Latvijas Dizaina gada balvai 2023 (LDGB) rudenī iesniegtajiem darbiem kategorijā «Produkti», kuri tikuši konkursa otrajā kārtā. No 27 pieteikumiem atlases žūrija produktu dizaineres Ievas Kalējas vadībā tālāk izvirzījusi desmit darbus.

Ziņas Fold 21. decembris, 2022

Sekojot komunikācijas dizaina kategorijai, kurā tika iesniegti 32 darbi, produktu dizains ir otra LDGB kategorija, kurā tika saņemts salīdzinoši liels pieteikumu skaits. «Produktu dizaina kategorijā iesniegto pieteikumu diapazons bija ļoti plašs. Attiecīgi vērtēšana bija komplicēta, un mūsu uzdevums bija saredzēt katra darba pienesumu veselīgai nozares attīstībai kopumā. Uz konkursa nākamo kārtu tika virzīti darbi, kuros saskatījām izcilību dažādos aspektos — radošumā, inovācijās, problēmas risināšanā, sadarbībā,» stāsta kategorijas atlases žūrijas priekšsēdētāja Ieva Kalēja.

 

Nominanti

«Aretai» skandu kolekcija «Contra»

 

Darba autori — Jānis Irbe, Edgars Zvirgzdiņš. Darba pasūtītājs — «Aretai»

 

«Aretai Contra» skandu kolekcija sastāv no trīs modeļiem — 350F, 200F un 100S. Īpaši izstrādāts skaņu viļņu virzītājs nodrošina plašu, vienmērīgu skaņas skatuvi ar dziļumu un fokusu, vienlaikus pievēršot uzmanību izlīdzinātai un konsekventai basu reakcijai. Līdzsvars starp tiešajiem un atstarotajiem skaņas viļņiem nodrošina telpisku klausīšanās pieredzi. Skandām ir minimālistisks melnbalts dizains, un skandu forma priekšzīmīgi atspoguļo to tehniskās īpašības. Vairāk par «Aretai Contra» — šeit.

Gaismeklis «No Rules»

 

Darba autori un pasūtītāji — «NRJA», «Vizulo»

 

Gaismeklis «No rules» ir minimāla, tīra LED lampa lietošanai iekštelpās. Abas krustu veidojošās līnijas dalās uz pusēm un viena otru šķērso 90 grādu leņķī. Atkarībā no tā, kādā virzienā gaismas objekts pagriezts, to stiprinot pie griestiem, mainās gaismekļa iemiesotais vēstījums — no ortogonālas skaidrības uz vispārpieņemtā noliegumu. Gaismeklis radīts kā atpazīstams simbols jaunajai ražotāja «Vizulo» izstāžu telpai. Vairāk par lampu — šeit.

Kokle.

 

Darba autors — «Studio Vulgaris» (Kaspars Endols). Darba pasūtītājs — «Kokle.lv»

 

Kokle iemieso latviešu tradīcijas, un ir svarīgs stūrakmens mūsu kultūrā un apziņā. Tā ietver tradīciju, kas būtiski nav mainījusies gadu simtiem un ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā. Tomēr kultūras mantojums nav sastingusi pagātnes bagāža — mēs to veidojam katru dienu. Vērtību saglabāšanu sekmē to integrēšana mūsdienīgās formās. «Kokle.» izliektais korpuss ar jaunradītu integrētu spriegošanas tapu risinājumu nodrošina mazākus spriegumus, lielāku kokles ilgtspēju, retāku skaņošanu un ērtāku tās spēlēšanu.

Rotu kolekcija «Analemma»

 

Darba autors un pasūtītājs — «Verba» (Anna Fanigina)

 

Kolekcija veltīta saules siltumam un gaismai mītos, poēzijā un realitātē. Analemma (pamats — sengrieķu val.) ir figūra, līdzīga bezgalības zīmei, ko debesīs rada saules diska kustība viena gada garumā, ja to vēro konkrētā laikā no viena un tā paša punkta. Kolekcijas tapšanas laikā, apmeklējot Lielzeltiņu observatoriju, kur var vērot arī sauli, atklājās, ka tas iespējams tikai, skatoties caur sarkanu filtru, kas dizainerei bija liels pārsteigums, jo kolekcijas krāsa ir tieši sarkanā. Galvenais kolekcijas ekspozīcijas akcents ir spīdoša instalācija analemmas figūras formā. Šo Saules kustības ritmu instalācijā papildina īsti gredzeni un auskari. Vairāk par «Analemma» — šeit.

Apģērbu kolekcija «Mūza»

 

Darba autore un pasūtītāja — Iveta Vecmane

 

Ivetas Vecmanes sieviešu apģērbu kolekcija «Mūza» radīta, saglabājot autores autentisko rokrakstu, taču šoreiz īpaši izceļ un cildina zīmola lojālākās līdzgaitnieces, atbalstītājas un vērtību nesējas. Ikviens kolekcijas tērps nekļūdīgi ļauj noteikt tā zīmola piederību, vienlaikus piedāvājot novitāti un dažādību arī lojālo mūzu garderobēs. Ivetas Vecmanes zīmola misijas pamatā ir pārliecināta, veiksmīga mūsdienu sieviete, kuras apģērba izvēle ir viņas vērtību un vēlamā vēstījuma komunikācijas rīks.

Bērnu apģērbu kolekcija «Mov(i)e»

 

Darba autors un pasūtītājs — «Paade Mode» (Linda Raituma)

 

«Paade Mode» ir Latvijā dibināts, starptautiski atpazīstams un godalgots bērnu modes zīmols. «Paade Mode» kolekcijām raksturīga drosmīga krāsu un faktūru saspēle, kas izceļ ikviena bērna individualitāti un dod iespēju teju bezgalīgām kombinācijas iespējām. Zīmola 2022. gada rudens/ziemas kolekcija «Mov(i)e» ir veltījums dzīvei kā filmai, kur katrs pats ir tās galvenais varonis nemitīgā kustībā. «Paade Mode» kolekciju galvenais iedvesmas avots nemainīgi ir Latvija — tās kultūras un dabas vērtības. Vairāk par kolekciju «Mov(i)e — šeit.

 

Dušas aizkari «Splash»

 

Darba autore un pasūtītāja — Anete Roze

 

Laikā, kad mainās telpu funkcionalitātes robežas un vannas istabās ienāk gan tapetes apdarē, gan grāmatu plaukti, «Splash» piedāvā paraudzīties uz dušas aizkaru caur citu prizmu, asociējot to ar klasisku aizkaru vai drapēriju. Zīmola dušas aizkari ir divpusēji — mitrumizturīgs audums iekšpusē, dekoratīvs ārpusē. Tie ir paredzēti ilgstošai lietošanai, ērti kopjami un atjaunojami, kā arī mazgājami veļas mašīnā.

Zīmola «Stenders» iepakojuma dizains

 

Darba autors — «Kid Design». Darba pasūtītājs — «Stenders»

 

Pirms trīs gadiem «Stenders» uzsāka strauju izaugsmi eksporta tirgos, līdz ar to pienāca laiks mainīt uzsvaru no nacionāla romantisma uz ziemeļniecisku tīrību, atbrīvojoties no visa liekā. Līdz ar zīmola stratēģijas un identitātes atjaunošanu tika uzsākts laikietilpīgs un Latvijas zīmolu ikdienā reti piedzīvots process — savu unikālo iepakojuma formu dizaina izstrāde un ražošana. Dizainā īpašā uzmanība veltīta detaļām, piemēram, mainot ražotāju stereotipus par to, kādas formas iespējamas tik praktiskam elementam kā pumpītis. Pudeļu, bundžu un korķīšu konceptuālais vadmotīvs aizgūts no latviešu keramikas tradicionālajām formām. Vairāk par «Stenders» iepakojumu dizainu — šeit.

Stumjamā mantu kaste–staigulis

 

Darba autors — Tālis Balters. Darba pasūtītājs — «Grou»

 

Produkts izmantojams trīs veidos — kā staigulis, kā mantu kaste un kā velkamā rotaļlieta. Staigulis ir drošs bērnam — tas ir pietiekami smags, lai to nevarētu apgāzt, bet vienlaicīgi regulējamā ratu pretestība ļauj bērnam droši turēties pie kastes un spert pirmos soļus. Staiguļa pielietojums nebeidzas ar brīdi, kad bērns ir iemācījies staigāt — tas var tikt izmantots vairāku gadu garumā kā mantu kaste vai rotaļlieta, turklāt produkta kvalitāte nodrošina iespēju kasti nodot nākamajam lietotājam.

Apģērbu kolekcija «Vaguely Latvian»

 

Darba autors un pasūtītājs — «Skarule»

 

Apģērbu kolekcija «Vaguely Latvian» ir dizaineres Sabīnes Skarules iepriekšējās kolekcijās aizsāktā stāsta par «garo laiku» turpinājums. Pandēmijas laika lēnais dzīves ritējums iedvesmoja autori pētīt cilvēku attiecības ar nekā nedarīšanu un to pavadošajām ilgām. Kā nekā nedarīšana, laika nosišana varētu būt auglīgāka par kaut kā darīšanu? Apģērbu kolekcija tapusi Latvijā, sadarbojoties ar vietējiem amatniekiem, kā arī eksperimentējot ar jauniem materiāliem un to savienojumiem.

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. Ziemas pieteikšanās konkursam notiks no 2023. gada 2. janvāra līdz 31. janvārim.

 

Latvijas Dizaina centrs ir Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas «Jaunais Eiropas Bauhaus» oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.