Ilustrācija — FOLD

Būtisku daļu FOLD arhīva veido publikācijas par un ar ilustrācijām — ziņas par jaunizdotām grāmatām, zīmējumu izstādēm, sociālām un informatīvām kampaņām, apģērbu apdrukām, pilsētvides noformējumu, animācijas filmām, kalendāriem un plānotājiem. Zīmētprasme ir nemainīgi aktuāla, pieprasīta un daudzveidīga, tā palīdz trāpīgi nodot vēstījumus un emocijas un bagātina mūsu apkārtējo vidi un priekšmetus. Atskatāmies uz ilustrācijai veltītām publikācijām FOLD desmit gadu vēsturē.

FOLD 10 Fold 18. maijs, 2023

Elīnas Brasliņas raibo tēlu saime

Smalki un tukli, gari un sīciņi, šķelmīgi un bailīgi, plikgalvaini un rudiem matu mākoņiem, ar monokļiem un pilotbrillēm, ar jocīgiem mājdzīvniekiem un garām šallēm ap kaklu — dažādi un spilgti ir mākslinieces Elīnas Brasliņas radītie tēli. Viņa ilustrējusi Luīzes Pastores, Ievas Samauskas, Jura Zvirgzdiņa, Māra Runguļa, Lūcijas Strautas un citu autoru sarakstītas grāmatas, kā arī veidojusi animācijas filmu «Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi». Nav pārsteigums, ka Elīna ir desmit gadu laikā FOLD visbiežāk publicētā ilustratore.

 

Hobijs dzīves garumā. Intervija ar Imantu Ozoliņu

Imants Ozoliņš (1930–2018) bija viens no Latvijas lietišķās grafikas vecmeistariem. Viņš radījis autordarbus fabrikām «Uzvara», «Laima», «Dzintars», veidojis etiķetes tādiem uzņēmumiem kā «Latvijas Balzams», «Aldaris», bet 90. gados jaunajām firmām izstrādājis to, ko tagad saucam par uzņēmuma korporatīvo identitāti.  Intervijā FOLD, kas tapa 2015. gadā grafiķis atceras savas darba gaitas, zīmējot ilustrācijas dzērienu un saldumu iepakojumiem.

Roberta Rūrāna ilustrācija starp «The New York Times» gada labākajām

Roberts Rūrāns ir mākslinieks ar izkoptu, atpazīstamu rokrakstu un iespaidīgu portfolio. Desmit gadu garumā esam sekojuši līdzi Roberta izaugsmei, sākot no grafiti alfabēta un asprātīgi ilustrētiem teicieniem līdz spilgtam kukaiņu attēlojumam, Rīgas Ziemassvētku noformējumam un informatīvai NATO kampaņai. Ilustratora talants un pašattīstībā ieguldītais darbs ļāvuši Robertam strādāt starptautiski un gūt pelnītus panākumus. 2022. gadā ASV laikraksts «The New York Times» izcēla viņa darbu «Can’t. Stop. Self-Swabbing» («Nevaru. Beigt. Paštestēties») kā vienu no gada labākajām ilustrācijām.