Publicitātes foto

Vidzemes Augstskolā Valmierā šogad darbu sākusi Jaunās Būvniecības skola (JBS), kuras fokusā ir apritīga būvniecība, koka būvniecība un digitāla būvniecība. Līdz ar 1. līmeņa augstākās izglītības programmu JBS piedāvās arī neformālas izglītības iespējas un dažādus kvalifikācijas celšanas kursus. Pieteikšanās studiju programmai «Ilgtspējīga ēku būvniecība» atvērta līdz 24. jūlijam.

Ziņas Fold 19. jūlijs, 2023

1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā «Ilgtspējīgu ēku būvniecība» trīs gadu laikā varēs iegūt ēku būvdarbu vadītāja kvalifikāciju. Mācību saturs pievēršas šobrīd pasaulē aktuālajām ilgtspējīgas būvniecības un būvmateriālu, aprites ekonomikas un energoefektivitātes aspektiem, aptverot arī tādus būvdarbu vadīšanas tematus kā «Eiropas zaļais iepirkums», daudzstāvu koka ēku būvniecība un gandrīz nulles patēriņa ēkas, turklāt to visu integrējot digitālā projektu vadības plūsmā, izmantojot BIM un citas būvniecības digitālās pārvaldības sistēmas. Programmas mērķis ir izglītot topošos ilgtspējīgas būvniecības ekspertus, kuri spēs sniegt pievienoto vērtību Latvijas būvniecības industrijas uzņēmumiem, kā arī būs pieprasīti speciālisti starptautiskā mērogā. Programma paredzēta gan pieredzējušiem būvindustrijas profesionāļiem, gan jauniešiem.

 

«Mūsu misija ir vērst būvniecības industrijas uzmanību uz to, kā būvēt mazāk, izmantot jau esošo, to pareizi uzturot, pielāgojot vai pārveidojot, kā būvēt no jauna ar materiāliem, kas var kļūt par CO2 glabātuvēm, un kā optimizēt procesus caur būvniecības digitalizāciju,» stāsta arhitekte Marija Katrīna Dambe («Nomad Architects»), JBS lektore un Ilgtspējīgas būvniecības pētniecības grupas vadītāja.

Programmas mērķis ir maksimāli integrēt praktisko darbību studiju procesā un nodrošināt studentiem platformu, uz kuras tie var bāzēt savas zināšanas, prasmes un kompetences. Studiju procesu pavadīs profesionāli mentori no Latvijas, Skandināvijas un Lielbritānijas — līdz ar to daļa studiju procesa notiks angļu valodā. Mācību procesā tiks integrētas mūsdienīgas, praksē bāzētas apmācību formas, piemēram, hakatoni (hackathon) un meikatoni (makeathon), dzīvās laboratorijas (living labs), kas noritēs sadarbībā ar partneraugstskolām Eiropā, kā arī praktiskas apmācības ēku būvniecības ražotnēs Latvijā, Igaunijā, un Somijā.

 

«Attīstot šo studiju virzienu, ejam roku rokā ar konkurētspējīgiem, eksportējošiem industrijas uzņēmumiem. Latvijā strauji attīstās tie būvniecības uzņēmumi, kas darbojas starptautiski, integrē ilgtspējības principus, iet līdzi digitālajam un tehnoloģiju laikam, cienot un respektējot savus darbiniekus. Mūsu uzdevums ir sagatavot vidi tieši šādu speciālistu apmācībai,» norāda JBS vadītāja Gunita Ķiesnere.

Līdz ar izglītības programmu JBS piedāvā arī tematiskus dažādas intensitātes kursus un apmācības gan latviešu, gan angļu valodā, tādējādi sniedzot iespēju individuāli pielāgot mācību ilgumu un apjomu. Iecerēts, ka interesenti varēs piedalīties arī dažādos hakatonos, dzīvajās laboratorijās un darbnīcās, kas veicina ilgtspējīgas būvniecības izglītību un inovācijas. Šī gada martā Vidzemes Augstskolā pulcējās studenti no būvniecības un arhitektūras nozarēm, lai dzīvās laboratorijas formātā apgūtu un liktu lietā zināšanas par aprites būvniecības principiem. Savukārt maijā JBS rīkoja koksnes tehnoloģiju hakatonu, kura dalībnieki 24 stundu laikā meklēja jaunus risinājumus nozares izaicinājumiem, kas skar datu uzkrāšanu un analīzi, inovatīvu produktu un materiālu attīstību, kā arī ilgtspēju un aprites ekonomiku. Plānots, ka jau rudenī Vidzemes Augstskolā notiks nākamais hakatons — «Future of Wood».

 

Jaunās Būvniecības skolas jaunumiem iespējams sekot JBS Instagram kontā, kā arī Vidzemes Augstskolas mājaslapā un sociālajos tīklos Instagram un Facebook.