Ilustrācija — FOLD, izmantojot lietotāja «upklyak» veidotu attēlu vietnē «Freepik»

Lai gan vasara ir vēl tikai pusē, augstskolās sākas studentu uzņemšana. Šonedēļ, pārcilājot FOLD arhīvu, atskatāmies uz rakstiem, kas no dažādiem skatpunktiem aplūko dizaina un arhitektūras izglītību. Sarunā ar dizaineri Māru Skujenieci atklājas Nīderlandes un Latvijas dizaina skolu atšķirības, svinot arhitektūras izglītības Latvijā 150 gadu jubileju, diskutējām par augstskolu dažādo pieeju, savukārt SDSI pakalpojumu dizaina programma rāda iedvesmojošu piemēru, kā pasaules līmeņa izglītība var aizsākties mazpilsētā.

FOLD 10 Fold 12. jūlijs, 2023

Kautrība nevietā. Intervija ar Māru Skujenieci

Iemantojot holandiešu dizaina domāšanu, tomēr savu darbu zemtekstā saglabājot tīru latviešu kultūras un dzīvestelpas tradīciju izpratni un tajās rastus iespaidus, Māra Skujeniece Amsterdamā vada savu dizaina studiju «Studio Skujeniece» un pasniedz Eindhovenas Dizaina akadēmijā, kurā pati savulaik studēja. Sarunā Māra apspriež tur gūtās dizaina izglītības priekšrocības, atklāj, kas slēpjas aiz «Dutch design» mītiskā koncepta un kur tad īsti — Latvijā vai Nīderlandē — sakņojas īsta meistarība.

Skola kā ass īlens. Diskusija par arhitektūras izglītības nākotni

Atzīmējot arhitektūras izglītības 150 gadus, FOLD rīkoja diskusiju starp trim Latvijas arhitektūras skolu — divu esošu un vienas topošas — vadītājiem. Sarunā piedalījās RTU Arhitektūras fakultātes dekāns Uģis Bratuškins, RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātes toreizējais dekāns Jānis Dripe, kā arī jaunas arhitektūras programmas Latvijas Mākslas akadēmijā virzītājs — arhitekts Austris Mailītis. Diskusiju vadīja FOLD direktore Evelīna Ozola.

SDSI mājas — «Adatu Fabrika»

Pagājušajā gadā Kuldīgā durvis vēra «Adatu Fabrika», kas kļuvusi par mājvietu Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) īstenotajai «Erasmus Mundus» maģistra līmeņa programmai «Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas» (SDSI). Pēc Zaigas Gailes biroja projekta renovētā ēka ir ne vien mācību, bet arī koprades vieta, kur tiekas visdažādāko radošo nozaru profesionāļi un entuziasti. Arī «Adatu Fabrikas» vizuālā identitāte tapusi radošā sadarbībā — to kopīgi izstrādājušas deviņas LMA studentes.