Attēlā — RTU logo (dizaina studija «Teika»)

Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē (RTU AF) zinātniskās pētniecības procesā iesaistās gan studējošie, gan topošie pētnieki, gan jau pieredzējuši zinātnieki. Lai veidotu integrētu platformu atšķirīgu paaudžu un jomu pētnieku pieredzes un ideju apmaiņai, kā arī iepazīstinātu ar daudzveidīgajiem pētījumu virzieniem un interesantākajiem secinājumiem, RTU AF no 10. līdz 13. oktobrim pirmo reizi organizē Zinātnes nedēļu «Liveable Cities, Buildings, Heritage».

Ziņas Fold 9. oktobris, 2023

Studentu diena

Zinātnes nedēļa sāksies otrdien, 10. oktobrī, ar Studentu dienu. Vēloties motivēt topošos arhitektus aktīvāk izmantot pētniecības pieeju savos projektos, Zinātnes nedēļas organizatori ir sarūpējuši plašu aktivitāšu programmu visas dienas garumā. Izglītojošā pilsētplānošanas lomu spēlē «UrbEN» studenti pārbaudīs jaunas enerģētikas koncepcijas. Spēli izstrādājuši RTU AF mācībspēki kopā ar ārvalstu partneruniversitāšu kolēģiem, piedaloties programmas «Erasmus+» projektā, un tā palīdz veidot izpratni par ilgtspējas principiem.

 

Plkst. 12.00 fakultātes ātrijā notiks oficiālā Zinātnes nedēļas atklāšana un tiks prezentēts Rīgas vēsturiskā centra makets, ko studenti varēs izmantot studiju un pētniecības procesā. Pēc tam ikviens interesents ir aicināts iepazīties ar studentu pētījumu rezultātiem un projektiem — pilsētvides revitalizācijas vīziju Nova Odesā Brazīlijā un daudzfunkcionāla kvartāla apbūves priekšlikumu Lisabonā, lielmēroga dzīvojamo rajonu atjaunošanas stratēģijām Imantā un risinājumu Juglas Velnezera krastmalas labiekārtojumam. Studentu prezentāciju sesijas noslēgumā fakultātes 4. stāvā atklās maģistra darbu pētījumu izstādi.

 

Mācīties no jau pieredzējušiem arhitektiem studenti varēs biroja «Ruume Arhitektu» lekcijā «Iedzīvotāju interesēs balstītas mājokļu vides kvalitātes». Savukārt savstarpēji dalīties pieredzē un iedvesmoties izmēģināt universitātes piedāvātās apmaiņas studiju un prakses iespējas ļaus studiju biedru gūtie iespaidi Eiropas Arhitektūras studentu asociācijas organizētajā starptautiskajā vasaras skolā un studiju vizītē Darmštates universitātē.

 

Dienas izskaņā topošie arhitekti klātienē apskatīs divus pēdējos gados radītus arhitektūras piemērus Ķīpsalā — Žaņa Lipkes muzeju un fonda «Ola Foundation» mītni.

4. Baltijas jauno zinātnieku konference arhitektūrā, ainavu arhitektūrā un urbānismā

11. un 12. oktobrī 4. Baltijas jauno zinātnieku konference arhitektūrā, ainavu arhitektūrā un urbānismā pulcēs doktorantūras studentus no Latvijas, Lietuvas un Gruzijas. Pirmajā konferences dienā doktoranti, klausoties pētnieka un zinātnes komunikācijas eksperta Mārtiņa Zaumaņa vieslekciju, apgūs zināšanas un prasmes, kas noderēs, veidojot starptautiski citējamas publikācijas. Savukārt Solvitas Kostjukovas, uzņēmējas ar zinātnes komercializācijas un produktu izstrādes pieredzi, vadītā semināra dalībnieki mācīsies veidot stratēģiju pētījumu rezultātu komercializācijai. Inovāciju vadības konsultants un eksperts dažādu finanšu instrumentu piesaistē Reinis Budriķis dos doktorantiem padomus, kā iegūt finansējumu pētniecības projektu īstenošanai.

 

Konferences otrajā dienā doktoranti prezentēs un kopā ar jomas ekspertiem apspriedīs savas pētniecības darbu iestrādes. Bet konferences noslēgumā, 12. oktobrī plkst. 16.00 RTU AF ātrijā atklās arhitektam, ilggadējā fakultātes mācībspēka, profesora Osvalda Tīlmaņa (1900–1980) daiļradei veltītu izstādi.

RTU 64. starptautiskās zinātniskās konferences sekcija «Arhitektūra un pilsētplānošana»

Pilsētvides kvalitātes veicināšana un urbānās vides ilgtspējas nodrošināšana, iesaistot vietējās kopienas, zaļo struktūru loma pilsētvidē, kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība mūsdienās un arhitektūras izglītības attīstība būs galvenie temati, kurus zinātnieki no septiņām universitātēm apspriedīs 13. oktobrī RTU 64. starptautiskās zinātniskās konferences sekcijā «Arhitektūra un pilsētplānošana». Konferenci apmeklēt ir aicināts ikviens interesents.

 

Detalizēta RTU AF Zinātnes nedēļas «Liveable Cities, Buildings, Heritage» programma — šeit.