Ilustrācija — Kārlis Dovnorovičs

Daudziem jauniem dizaineriem nav viegli saņemties spert izšķirošo soli — pārtapt no darbinieka vai frīlancera par pašam sava uzņēmuma dibinātāju. Lai iedrošinātu un atbalstītu ar padomu, nolēmām izveidot nelielu rokasgrāmatu jaunajiem uzņēmējiem. Piemēri nav tālu jāmeklē — FOLD dalībnieki grafikas dizaina studijas «Associates, Partners et Sons» vadītājs Edgars Zvirgzdiņš un mājaslapu veidošanas rīku «Berta» un «Froont» radītājs, grafikas dizaina studijas «HungryLab» veidotājs Sandijs Ruļuks atklāti stāsta par savu pieredzi un dalās ieteikumos.

Teorija Ieva Laube 19. augusts, 2013

Pirmie soļi uzņēmuma tapšanā

Tāpat kā vairākumam jauno uzņēmēju, Sandijam apziņa un ideja par uzņēmuma veidošanu atnāca kā vēlme veidot kaut ko savu un vajadzība likumīgi noformēt savas darbības. Edgars ar nobriedušu ieceri par pašam savu grafikas dizaina studiju un šīs sfēras attīstību Latvijā uzņēmumu nodibināja pēc atgriešanās no studijām Lielbritānijā un pirmā nozīmīgā darba pie projekta «Aiz priekškara. Arhitekte Marta Staņa».

Uzņēmuma reģistrēšana ir viens no vieglākajiem soļiem ceļā uz sava biznesa izveidi. Bieži sastopamās bailes no sarežģījumiem dibināšanas procesā atspēko Uzņēmumu reģistra atsaucīga informācijas sniegšana un viegli pieejamas reģistrācijas formas un to aizpildīšanas piemēri. Kad Sandijs dibināja SIA «HungryLab», vēl nebija iespējams izveidot mazkapitāla sabiedrību, pamatkapitālā iemaksājot tikai vienu latu. Bija nepieciešami divi tūkstoši latu — tikpat, cik arī šodien jāiemaksā, dibinot pilnkapitāla SIA —, kas iesācējam uzņēmējdarbībā var šķist visai apjomīgi. Sandijs mierina; «ar pamatkapitālu ir vienkārši, jo tajā var likt arī mantu, piemēram, datoru vai citu tehniku. Pēc iemaksas nauda nokļūst uzņēmumā, un tad to var izmaksāt arī kā algu, iegādāties nepieciešamo tehniku un programmatūru, vai jau «ielikto» tehniku lietot pats.» Nākamās izmaksas, ar ko jārēķinās, ir grāmatveža algošana, un tālāk jābūt sagatavotai naudas plūsmai — piesaistītiem projektiem.

«Lai uzsāktu uzņēmumu, nav vajadzīgs jaunākais dators, svaigākā «Adobe» paka, foršākais printeris un ekrāns. Vari sākt ar vecu datoru, kaut cik normālu ekrānu un to, ka tev ir apņēmība un gribasspēks kaut ko darīt, jo tehnika ir sekundāra tam, ka jau no sākuma tev ir jāspēj radīt labu dizainu, ko taviem klientiem patiešām vajadzēs,» uzskata Edgars.

Projektu piesaistīšanā Edgars par nozīmīgu uzskata likumu «ja taisi labus darbus, tevi pamanīs un pie tevis nāks vēl un vēl» un sava uzņēmuma sākotnējā virzībā ir pateicīgs sociālajam tīklam Twitter, ar kura palīdzību pieteicies veidot plakātu arhitekta Gunara Birkerta monogrāfijas atklāšanas pasākumam, kas novedis pie ilgstošas sadarbības ar arhitekti Ievu Zībārti un arvien jauniem darbiem. Edgars ir pārliecināts, ka vispirms uzņēmuma startam nepieciešama motivācija, un piebilst, ka sākumā jāsamierinās, ka naudas var pietrūkt un attīstība būs viļņveidīga; uzņēmējam, atšķirībā no darbinieka, jābūt gatavam savā biznesā ieguldīt daudz darba un nesaņemt par to samaksu.

Latvijā uzņēmumu veidošanās noris visai aktīvi, kas skaidrojams ar salīdzinoši vienkāršo reģistrācijas procesu un iespēju vienmēr atrast kādu paziņu, kas iemēģinājis roku sava biznesa realizēšanā. Problēmas var rasties spējā to uzturēt ilgtermiņā, jo nepieciešama tālredzība un naudas resursu iekrāšana «nebaltām dienām». Dizaina un jebkurā citā uzņēmumā visgrūtākais ir nodrošināt vienmērīgu naudas plūsmu.

Uzziņai

  • Uzņēmumu reģistrs, komersanta reģistrēšana
  • Mazkapitāla sabiedrība un mikrouzņēmums
  • Naudas plūsma — naudas līdzekļu plūsmas pārskats, kas tiek izstrādāts, lai paredzētu naudas resursu pietiekamību un nodrošinātu nepieciešamos līdzekļus budžetā plānoto darbu veikšanai. Naudas plūsma jāsastāda un jākontrolē, lai izlemtu par labu aizdevumam līdzekļu trūkuma gadījumā, vai tieši otrādi — pāri palikušos naudas resursus ieguldītu tālākās darbībās — uzņēmuma attīstībai, izglītībai, programmatūrai. Naudas plūsmas pārskatam vienmēr jāatbilst pēdējām prognozēm par naudas ieņēmumiem, izdevumiem un atlikumiem.

Finansējums un biznesa atbalsta veidi

Dibinot uzņēmumu vai pētot tā izaugsmes iespējas, pēc finansiāla atbalsta var vērsties bankās un biznesa inkubatoros, pieteikties grantu programmās un uzņēmējdarbības ideju konkursos, meklēt biznesa eņģeļus un investorus. Visu atbalsta mehānismu mērķi ir līdzīgi — veicināt jaunu uzņēmumu un biznesa ideju veidošanos un attīstību, padarot tos konkurēt spējīgus un ekonomiski patstāvīgus.

Veidojot mājaslapu izveides rīku «Berta», Sandijs ar komandu uzvarējuši grantu programmas «Atspēriens» konkursā, kuras sniegtais finansiālais atbalsts palīdzējis uzlabot «Bertu» un palielināt tās apjomus. Šajā gadījumā uzņēmums jau bijis uz savām kājām, un programma palīdzējusi pilnveidoties. Pēc «Atspēriena» finansējuma saņemšanas likts lietā iepriekš izstrādātais biznesa plāns. Nākamo projektu — digitālo produktu uzņēmumu «Froont» — Sandijs ar domubiedriem dibinājuši Somijā, kur ieguvuši investīcijas no Somijas tehnoloģiju uzņēmumu finansēšanas fonda «Inventure», tādēļ sākotnēji par finansēm uztraukuma nav bijis. Lai paātrinātu uzņēmuma attīstību, pieteikušies arī somu akseleratora programmā «Startup Sauna», kas neveic konkursu, bet izvēlas idejas no Ziemeļeiropas «startup» uzņēmumiem, aicinot pie sevis uz noteiktu laiku mācīties, strādāt, tā padarot dalībniekus jau daudz zinošākus uzņēmuma veidošanas, organizācijas un finansēšanas sistēmās.

Edgars, savukārt, sākotnēji apsvēris domu par Hipotēku bankas «Starta programmu», jo, apdomājot nepieciešamību pēc dizaineru un praktikantu algošanas, telpu nomas maksu un tehnikas iegādi, aplēsis, ka nepieciešami 10 tūkstoši latu, taču apzinājies, ka plānotā naudas plūsma pirmajos divos gados var ļoti atšķirties no reālās. Edgars iesaka strādāt vairāk, smagāk un sakrāt naudu pašam. Izrāviens nebūs gaidāms tik ātri, bet būs paša nopelnīts un nebūs jācīnās ar parāda atdošanu bankai, ja uzņēmumam neies tik labi, kā cerēts.

Uzziņai

«Dizaina cenas» turpmākajās sērijās — par to, kā sarūpēt savam uzņēmumam klientus un izrēķināt savu stundas likmi, kā arī — vai Londonā un Sanfrancisko viss ir labāk?