«LīdzsvaRota» — Agnese Lakševica

Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas apakšnozares studente Agnese Lakševica savā diplomdarbā piedāvā galvas un plecu aksesuāru kolekciju «LīdzsvaRota». Savdabīgā dizaina priekšmeti paredzēti izmantošanai kustību terapijā.

Ziņas Evelīna Ozola 18. jūlijs, 2014

Galvas un plecu rotas ir radītas terapeitiskiem nolūkiem — cilvēkiem, kuriem nepieciešama profilaktiska vestibulārā aparāta trenēšana, lai atgūtu kontroli pār savu ķermeni. Rotas noderēs arī uzmanības noturīguma, mērķtiecības un iekšējā miera treniņiem. Rotās izmantotā svara mainība un skaņas radīšana padara rehabilitācijas un treniņu procesu atraktīvāku un tīkamāku; kustības palīdz apzināties sevi, iegūt staltu stāju, stiprināt pārliecību. Ar ierastā smaguma centra izmaiņām un skaņas pavadītām kustībām kolekcija «LīdzsvaRota» rosina jaunu pieredzi.

Rotu tēls radies, Agnesei iedvesmojoties no dažādu kultūru un laikmetu tradicionālajām galvassegām un matu sakārtojumiem. Galvas rota var būt skaistuma, varas, spēka, sabiedriskā statusa, turīguma vai etniskās piederības simbols.

Dažādo formu rotas ir pildītas ar smiltīm, kas nodrošina nepieciešamo svaru un kustoties rada skaņu, bet lielāko no galvas rotām iespējams piepildīt arī ar ūdeni. Tas maina smaguma centru straujāk, bet tā radītās skaņas ir maigākas, nomierinošākas. Rotu krāsainie apvalki ir viegli maināmi un mazgājami, tādēļ tos iespējams izmantot terapijas kabinetos, kurus apmeklē daudz cilvēku.

Agneses Lakševicas bakalaura darba vadītāja ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele.