«Sajūti Sajūtu» — Nauris Cinovics

Absolvējot Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina departamentu, Nauris Cinovics radījis galda piederumu komplektu, kas mudina mainīt ēšanas paradumus un palīdz atbrīvoties no liekā svara.

Ziņas Evelīna Ozola 21. jūlijs, 2014

Arī Nauris ir saskāries ar problēmu, no kuras cieš katrs trešais cilvēks pasaulē — liekais svars. Ir tūkstošiem diētu, lai no tā atbrīvotos, taču lielākais ienaidnieks, ar ko cīnīties, ir nevis ēdiens, bet gan ēstgriba. Ēšana bieži notiek steigā, nedomājot par to, kā un kas tiek apēsts. Ātri notiesājot daudz ēdiena, prāts procesam netiek līdzi, jo nav pagājis pietiekoši ilgs laiks, lai rastos sāta sajūta.

Tādēļ Nauris izveidojis galda piederumu komplektu «Sajūti Sajūtu», kas ēšanu padara nevis ērtāku, kā ierasts, bet tieši pretēji — lēnu un apgrūtinošu. Smagnējie priekšmeti patīkami iegulst plaukstā, taču tos cilāt pie mutes nav tik vienkārši — viena piederuma svars ir aptuveni 1,3 kg. «Sajūti sajūtu» masīvajos rokturos esošie ieliekumi veido raksturīgu formas kompozīciju, un tajos ērti atduras pirkstu gali — satvēriens ir svarīgs, lai smagos galda piederumus izmantotu ēšanai. Ja pietiek pacietības hanteļveidīgos objektus izmantot katrā maltītē, ēšanas process neizbēgami palēninās, un paliek vairāk laika padomāt par saviem ēšanas paradumiem.

Naura Cinovica maģistra darba vadītājs ir Latvijas Mākslas akadēmijas docents Ervins Pastors.