Vāka ilustrācija — Zane Zlemeša

Bērnu grāmatu izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā Zanes Volkinšteines grāmatu «Bīstamais dārziņš» ar mākslinieces Zanes Zlemešas ilustrācijām. Grāmata, kurā atmiņas mijas ar spilgtām fantāzijām par bērnudārzā piedzīvoto, adresēta pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem un viņu ģimenēm.

Ziņas Fold 13. oktobris, 2021

Grāmata «Bīstamais dārziņš» sastāv no desmit stāstiņiem, kuros vecākā māsa Jete stāsta savam mazajam brālītim Bruno, kurš pavisam drīz sāks iet bērnudārzā, kā tur klājies viņai, lai palīdzētu brālim pārvarēt nedrošību. Lai gan Bruno īsti nezina, kā rit dzīve bērnudārzā, ik pa laikam viņam nākas pabrīnīties un uzdot jautājumus, uz kuriem Jete vienmēr veikli atrod atbildes.

 

Lasītājam jau pēc pirmā stāsta rodas nojausma, ka viss nav tā, kā šķiet. Māmiņa atceras, kā mazā Jete pirmajā bērnudārza dienā tikai sēdējusi audzinātājai klēpī, neļaujot viņai piecelties, bet Jetes stāstā šī pirmā iepazīšanās izskatās pavisam citādi — dārziņā ir mājdzīvnieku diena, un kāds tētis, kas strādā zoodārzā, savai meitai atvedis žirafi vārdā Teleskops, žirafe iebāž kaklu pa logu otrā stāva istabā, un pēc tam bērni, sasēdušies uz žirafes kakla, auļo pa ielām līdz pat zoodārzam. Jetes stāstos dārziņā tiešām katru dienu notiek aizraujošas un nereti — bīstamas lietas.

Stāstu autore Zane Volkinšteine nodarbojas ar kultūras žurnālistiku. Viņa piedalījusies žurnāla «Veto Magazine» veidošanā un interesējas par laikmetīgo cirku. Volkšteine kopā ar Baibu Grīnbergu uzrakstījusi Rīgas torņu iepazīšanas grāmatu «Augstāk par zemi». «Bīstamais dārziņš» ir viņas pirmais stāstu krājums bērniem.

 

Ilustrāciju autore Zane Zlemeša ir māksliniecee, kuras vārds plašāk pazīstams komiksu kontekstā. Ilustratores vienkāršais, naivais zīmēšanas stils ātri paliek atmiņā. Viņa savus darbus publicējusi komiksu žurnālos «Kuš!» (Latvija), «Kuti Kuti Magazine» (Somija), «Stipburger» (Slovēnija) u.c. Lasītāji viņu pazīst kā autori ilustrācijām Valda Grenkova dzejolim «Negantā muša» no «Bikibuks» grāmatu sērijas. Par šo veikumu māksliniece 2016. gadā tika nominēta Starptautiskajai Jāņa Baltvika balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā.

 

«Bīstamais dārziņš» izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds mērķprogrammā «Kultūrelpa». Grāmatu var iegādāties «Liels un mazs» mājaslapā, kā arī lielākajās Latvijas grāmatnīcās.