Jākobs Kirkegārds. Publicitātes foto

7. oktobrī un 8. oktobrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks starptautisks simpozijs, kurā ar lekcijām un publiskām diskusijām piedalīsies starptautiski atzīti skaņu mākslas profesionāļi un teorētiķi. Simpozijā tiks izklāstīta skaņu mākslas vēsture, kā arī šis mākslas formas attiecības ar arhitektūru, vizuālo mākslu un citām sfērām.

Ziņas Fold 20. septembris, 2013

Skaņu māksla savos daudzveidīgajos izpausmes veidos robežtelpā starp mūziku, skulptūru, tēlotājmākslu un jaunajiem elektroniskajiem medijiem ir visai viegli uztverama mākslas forma, kas sekmē jaunus estētiskas pieredzes gūšanas veidus plašākai publikai. Skaņu mākslas fokusā ir telpa, ko definē tās arhitektoniskie, vēsturiskie un sociālie nosacījumi.

Starptautiskais simpozijs «Skaņu māksla: pārveidojot telpu par vietu» aplūkos skaņu mākslas / audiovizuālās mākslas vēsturi un aktuālās tendences, kā arī rosinās teorētisku diskursu Latvijā par skaņu mākslas vēsturi, tagadni un nākotni. Lekcijās un diskusijās tiks aplūkotas tādas tēmas kā skaņu mākslas saistība ar ainavām un arhitektūru, kā arī skaņas specifiskā loma audiovizuālajā mākslinieciskajā praksē, vienlaikus izceļot nesenākās skaņu mākslas aktivitātes Latvijā.

Simpozijā piedalīsies Eiropas mākslas vidē atzīti skaņu mākslinieki, kas savas lekcijas ilustrēs ar audiovizuāliem piemēriem no pašu radošā darba, kā arī respektēti mākslas kritiķi un žurnālisti. To starpā būs vācu mākslas kritiķe un vēsturniece Helga de la Mote–Hābere (Helga de la Motte–Haber), muzikologs Volkers Strābels (Volker Straebel), angļu skaņu mākslas pionieris Makss Īstlijs (Max Eastley), franču žurnāliste un lektore Rāma Kazāma (Rhama Khazam) un dāņu skaņu mākslinieks un mūziķis Jākobs Kirkegārds (Jacob Kirkegaard), kā arī latviešu mākslinieki, kas savā daiļradē strādā ar skaņu — Evelīna Deičmane un Voldemārs Johansons.

Kuratora Karstena Zeifārta (Carsten Seiffarht) veidotais simpozijs ir EUNIC apvienības tīklā esošo un Rīgā pārstāvēto Eiropas kultūras institūtu kopprojekts «Rīga — Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» programmai.

Plašāka informācija par simpoziju pieejama «Skaņu Mežs» mājaslapā.

Starptautisks simpozijs «Skaņu māksla: pārveidojot telpu par vietu»
7. oktobris 10.00–18.00
8. oktobris 10.00–13.00
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ērģeļzāle, Kr. Barona iela 1, Rīga
Pasākums notiks angļu valodā un ir bez maksas.