Attēls — Jāņa Tīdemaņa glezna «Meitene tautastērpā», ap 1930.

Nesen internetā sevi pieteicis jauns, interesants projekts «Imaginary Latvians», kurš apkopo pasaules literatūrā un kino sastaptos latviešu tēlus. Gana bieži latvisko identitāti meklējam paši savā folklorā, literatūrā un mākslā, taču ne mazāk saistoši ir uzzināt, ko par mums domā citi. Vairāk pastāstīt lūdzām vienam no projekta autoriem — Rihardam Kalniņam.

Ziņas Evelīna Ozola 7. jūlijs, 2014

Kā veicat latviešu tēlu atlasi projektam?

Pašlaik mūs interesē latviešu tēli pasaules literatūrā un kino. Projekta laikā esam atklājuši, ka latvieši ir sastopami pasaules izcilāko autoru darbos un visdažādākajos žanros, tai skaitā Nobela prēmijas laureātu darbos, mūsdienu ASV literatūrā, bērnu grāmatās, kriminālromānos, spiegu trilleros, vācu klasikā, skandināvu detektīvu stāstos, 19. gadsimta franču literatūrā, zinātniskajā fantastikā un citviet.

Vai jūs interesē arī Latvija kā darbības vieta literatūrā un kino?

Līdz šim esam latviešu tēlus sastapuši darbos, kuros darbības vieta ir ASV, Anglija, Francija, Vācija, Krievija, Austrālija un pat kosmoss. Protams, arī Latvija! Līdz ar to arī redzam, kā Latvija ir atspoguļota pasaules literatūrā.

Tagad, kad esat apkopojuši visai daudz latviešu tēlu, vai ir saskatāmas kādas kopīgas iezīmes?

Nē, kopīgu iezīmju nav. Varam secināt, ka latvieši ir ārkārtīgi dažādi — kā dzīvē, tā arī literatūrā un kino.

Ko projekts vairāk uzrunājis — Latvijas latviešus, ārzemju latviešus vai ārzemniekus Latvijā?

Līdz šim mūsu sekotāji aktīvi dalījušies ar pamanītajiem tēliem, kopā esam savākuši vairāk nekā trīsdesmit «Imaginary Latvians». Visaktīvākie ir bijuši ārzemju latvieši un Latvijā dzīvojošie ārzemnieki. Bet vēlamies šo izveidot par globālu kustību un padarīt sastapšanos ar latviešu tēliem par laimīgu notikumu. Ja esi uzgājis latvieša tēlu literatūrā vai kino — tā ir laime!

Kāds varētu būt projekta iznākums un sekas?

Pašlaik strādājam pie «Imaginary Latvians» mājaslapas izveides, lai visi latviešu tēlu būtu aplūkojami vienuviet. Mūsu mērķis ir apkopot visus latviešu tēlus, kuri kādreiz parādījušies pasaules literatūrā vai kino. Vēlamies, lai interesenti varētu tos aplūkot, meklējot pēc žanra, autora vārda, darba izdošanas gada un izcelsmes valsts.

Kuri tēli šobrīd ir tavi favorīti?

Līdz šim man tuvākie ir Dona DeLillo vecā latviešu kundze, kura savā Ņujorkas dzīvokļu namā pārvietojas pa trepēm atmuguriski, Deivida Fostera Vollesa (David Foster Wallace) atlētiskais tenisists, kurš sacenšas ar Bostonas privātās tenisa sporta skolas audzēkņiem un Filipa Rota (Philip Roth) izbijusī «Playboy» modele, kura runā četrās valodā un agrāk strādājusi ANO. Šie ir trīs no maniem visu laikiem mīļākajiem autoriem un mani fascinē tas, ka viņi izdomājuši saviem tēliem piešķirt tieši latviešu tautību. Varbūt viņi savulaik pazinuši kādus latviešus? Jebkurā gadījumā, kāds priekšstats par latviešiem viņiem noteikti ir bijis.

Jāpiebilst, ka par dažiem autoriem mums ir skaidrs, kāpēc viņi izvēlējušies savos darbos iekļaut tieši latviešus. Piemēram, rakstnieks Pauls Tautongi (Pauls Toutonghi) ir Amerikas latvietis, kurš bērnībā apmeklēja latviešu skolas un nometnes Sietlā. Slavenās kriminālromānu autores Ketijas Raiksas (Kathy Reichs) vīrs arī ir latviešu izcelsmes amerikānis. Rakstniekam Vladimiram Nabokovam bērnībā Sanktpēterburgā bija latviešu privātskolotājs — to lasām viņa autobiogrāfijā. Un leģendārais «New York Times» žurnālists Viljams Safairs (William Safire) deviņdesmitajos gados Rīgā iepazinies ar Sarmīti Ēlerti, kura kļuva par pamatu viņa spiegu trillera «Sleeper Spy» galvenajam varonim Liānai Krūmiņai.

 

Projektam «Imaginary Latvians» iespējams sekot līdzi un tā pagaidu mājaslapā un Facebook lapā. «Imaginary Latvians» idejas autori ir Krišjānis Mazurs un Rihards Kalniņš.