Mēbeļu kolekcija «Meet the Wicker». Foto — «Chudy and Grase»

Konkursā «Gada balva dizainā 2014» rūpnieciskā dizaina kategorijā augstāko apbalvojumu ieguva līdz šim nedzirdēta dizaineru apvienība «Chudy un Grase». Tie ir jauni dizaineri — vācietis Nils Čudi (Nils Chudy) un latviete Jasmīna Grase, kuri satikušies Eindhovenas Dizaina akadēmijā un šobrīd veido kopīgu dizaina studiju Kopenhāgenā.

Ziņas Evelīna Ozola 8. oktobris, 2014

««Chudy un Grase» veido ikdienišķas lietas, kurām pievienoti mazi atklājumu momenti,» par sevi raksta Nils un Jasmīna. Viņus iedvesmo jauni materiāli, tehnoloģijas un darba metodes, kā arī nozares, kas šķietami nav saistītas ar dizainu, piemēram, bioloģija. Atbilstoši Holandes dizaina tradīcijām, kurās abi dizaineri skoloti, ikvienu objektu Nils un Jasmīna mēģina izgudrot no jauna.

Spogulis «Viewpoint»

Spoguļa dizains veidots, reaģējot uz kādu interesantu faktu, — cilvēki, kas cieš no depresijas, pasauli uztver reālistiskāk kā garīgi veseli cilvēki. Izpētot dažādus veidus, kā izspēlēt optiskus trikus ar uztveri, tika radīts spogulis ar regulējamu atspulga redzamību. Tas sasaucas arī ar to, ka depresija nereti ir saistīta ar neapmierinātību ar savu izskatu.

 

Par spoguli «Viewpoint» Nils un Jasmīna ieguva arī «Time to Design» balvu, kas ik gadu kādam jaunam dizainerim vai dizaineru apvienībai paver iespēju 3 mēnešus pavadīt rezidencē Kopenhāgenā, Dānijas Mākslas darbnīcās (Danish Art Workshops). Laureāti iegūst arī 6700 eiro izejmateriālu izmaksām, mentoru pakalpojumus, kā arī ekspozīcijas vietu vairākās prestižās dizaina izstādēs. Rezidenci «Chudy un Grase» izmanto, lai sagatavotu spoguļu sēriju ražošanai, un strādā arī pie jaunas gaismas objektu sērijas. «Mūsu galvenais mērķis ir projektēt nevis lampas kupolu, kurš nosedz mums tik labi pazīstamo spuldzīti, bet gan dizainēt lampu, sākot no nulles. Par pamatu ņemt gaismu kā tādu un izmantot mūsdienu tehnoloģiskās iespējas radīt to ar citiem materiāliem, nevis spuldzīti,» stāsta Jasmīna.

Mēbeļu kolekcija «Meet the Wicker»

Kumodes, sola un groza–galdiņa pinumus izgatavojuši Latvijas meistari, taču metāla rāmji tapuši rūpnieciskā veidā. Tādējādi tradicionālu materiālu un amatnieka darbu izdevies padarīt mūsdienīgu un piešķirt tam jaunu funkcionalitāti. Lai demonstrētu klūgu specifisko augšanas procesu, mēbeļu pinumi veidoti, sākot ar platākām klūgām, kas audzētas 2–3 gadus, līdz pavisam jaunām klūdziņām, kuru platums ir vien pāris milimetri. Kolekcija «Meet the Wicker» tikko ieguvusi Gada balvu dizainā apakškategorijā «Produktu paraugu dizains» un uzvarējusi arī kategorijā «Rūpnieciskais dizains». Nākamā pietura kolekcijai ir Holandes dizaina nedēļā (Dutch Design Week) no 17. līdz 26. oktobrim — Eindhovenas Dizaina akadēmijas diplomandu skatē.

«Chudy un Grase» tic, ka komunikācija ir viens no nozīmīgākajiem dizainera darba aspektiem, un apliecina to ar rīcību — Jasmīna ir klāt «Design Isle» izstādē Ķīpsalas hallē, sarunājas ar apmeklētājiem, un pie viņas stenda atrodamas gan līdzi paņemamas kartītes ar studijas kontaktinformāciju, gan ekrāni, kuros skatāmi īsi video. Šāda komunikācija ir gluži dabiska starptautisku dizaina nedēļu dalībniekiem, taču ne tik bieži novērojama Latvijas dizaina pasākumos. Arī tad, kad lūdzu atsūtīt materiālus publikācijai, bez kavēšanās saņemu saiti uz Dropbox mapi, kurā atrodams viss nepieciešamais. Te arī viena no atbildēm uz jautājumu «kā gūt panākumus?» — gatavība publiski prezentēt savu darbu.

Nilam un Jasmīnai piemīt arī starptautisks vēriens un atklājēju gars: «Pēc Kopenhāgenas dzīve ir miglā tīta. Mums patīk sevi dēvēt par Eiropas bērniem, jo neesam fiziski fiksēti nevienā pilsētā. Ja vajadzīgs, tad pusstundas laikā esam gatavi pārvākties, kur nepieciešams.»