Vizualizācija — «MADE arhitekti»

Latvijas paviljona starptautiskajā izstādē «Expo Milano 2015» arhitektūra ir reizē spēcīga un poētiska — tas veidots kā kupla ozola lapotne, zem kuras patverties īpašā gaismas un skaņas atmosfērā.

Ziņas Evelīna Ozola 24. oktobris, 2014

Pagājis gads, kopš noslēdzās metu konkurss par Latvijas paviljonu starptautiskajā izstādē «Expo», kas 2015. gadā notiks Milānā. Konkursā netika piešķirta 1. vieta, bet pēc sarunu procedūras ar 2. vietas ieguvējiem zaļā gaisma turpmākam darbam tika dota apvienībai, kuru veido «MADE arhitekti», «Positivus Event», Rolands Pēterkops no «Mareunrol’s» un «McCann Rīga». Projektēšanas darbs nu ir galā, paviljona pamati Milānā jau izbūvēti, un drīz noskaidrosies, kura būvkompānija īstenos turpmāko celtniecību, kurai jānoslēdzas nākamā gada martā.

Paviljona apjoms veidots kupla ozola formā, un arhitekti Linda Krūmiņa un Miķelis Putrāms stāsta, ka autoriem nozīmīgākā un apmeklētājiem emocionāli iespaidīgākā būs zemzaru telpa — ieejas daļa zem pārkares. Zem ieejas kāpnēm noslēpta izstāžu zāle, bet lapotnes daļā — konferenču centrs, restorāns un citas telpas. Ozols tiks būvēts no līmētiem koka paneļiem, kurus kopā tur metāla konstrukcijas. Latvijas paviljonam «Expo» pilsētiņā paveicies ar izvietojumu, kas ļāvis to veidot ar divpusēju ieeju, un tiek prognozēts, ka vienā dienā tajā varētu viesoties līdz pat 8000 apmeklētājiem.

«Expo 2015» projektā iesaistīti arī citi Latvijas kultūras un mākslas vidē zināmi profesionāļi: diriģents Sigvards Kļava un mākslinieks Voldemārs Johansons strādā pie paviljona skaņas ainavas, modes dizaineris Rolands Pēterkops radījis tēlniecības objektus — vējā pūstus palagus, kas simbolizē Latvijas vēsturi, bet keramiķis Dainis Pundurs — ozolzīlēm līdzīgus traukus, kas radīs piloša ūdens skaņas. Darbs pie paviljona izveides ļāvis autoru komandai nonākt pie atziņas, ka dalība šādā vispasaules izstādē nav tikai kārtējā Latvijas iespēja «pazīmēties» starptautiski, bet gan būtiska mums pašiem, lai pētītu un stiprinātu nacionālo identitāti.

«Expo 2015» tēma ir «Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei» («Feeding the Planet. Energy for life»), un Latvijas paviljona moto — «Dzīvības drava». Paviljona ekspozīcija un pasākumi stāstīs gan par Latvijas dabu, gan mākslu, gan uzņēmējdarbības vidi, gan kulināriju.

Izstāde «Expo Milano 2015» notiks no 2015. gada 1. maija līdz 31. oktobrim Milānā. Vairāk par Latvijas paviljonu iespējams uzzināt tā mājaslapā, bet par pašu izstādi — «Expo» mājaslapā.