Gredzens «Plašumi», Simeons Šomovs. Publicitātes foto

Mākslas galerijā «Putti» atklāta laikmetīgo rotu izstāde «Saruna ar mākoni». Līdz 15. septembrim tajā būs iespējams apskatīt daudzveidīgus darbus, ko radījuši Latvijas un ārzemju rotu mākslinieki.

Ziņas Fold 20. jūnijs, 2016

«Es gribu kļūt par mūžības daļu. Uzkāpju kalnā un ieeju mākonī. Attālums ir tikai ilūzija. Mākonis — tā mērvienība. Es ieeju debesīs un paņemu mākoni sev par piemiņu, baltu un tīru kā kalnu kristālu. Ar zelta diegu es piešuju to pie savas sirds kā ticību. Esmu brīnuma vidū. Ap mani viss plūst un mainās. Mūžīga kustība. Mākonis pārvēršas miglā un apklāj manus bērnības sapņus ar maigi rozā kvarcu. Es ņemu sudraba diegu un iešuju sev svārkos kvarca pogu. Par piemiņu sen aizmirstajiem rozā sapņiem. Par cerību. Tad es atrodu mākoni, sarkanu kā granātu, un lieku to pirkstā kā gredzenu. Par mīlestības zīmi. Nu meklēju ceļu atpakaļ. Veru varavīksnes mākoņu tiltu no rubīna sarkanā, oranžā serdolika, dzeltenā citrīna, zaļā hrizoprāza, topāza, kas novakares zilumā, tumšzilā safīra un violetā ametista. Nu esmu mūžības vētīta,» vēsta mākslas galerijas «Putti» jaunās vasaras izstādes «Saruna ar mākoni» apraksts, iezīmējot tajā aplūkojamo darbu krāšņo daudzveidību. Jau vairāk nekā 15 gadu garumā galerija specializējas laikmetīgo rotu izstādīšanā, un, kā norāda «Putti» īpašniece Agita Putāne, būtiskākā to iezīme ir mākslinieka individuālais redzējums un stils, kas viņa darbos atklājas. «Laikmetīgā rota neseko modei. To nevar novalkāt, un tā vienmēr izskatīsies labi,» Agita jau iepriekš norādījusi FOLD.

Izstādē «Saruna ar mākoni» apskatāmie darbi gan idejas, gan formas ziņā ir ļoti atšķirīgi, sākot no karaliskām kristāla un pērļu kaklarotām, līdz ekstravagantām piespraudēm, kas atgādina zivju pirkstiņus. Izstādē piedalās Latvijas un citu valstu laikmetīgo rotu mākslinieki: Guntis Lauders, Māris Auniņš, Māris Šustiņš, Valdis Brože un Andris Lauders (Latvija), Džidži Mariani (Gigi Mariani, Itālija), Reka Lorinca (Reka Lorincz, Ungārija), Jūlija Marija Kunnapa (Julia Maria Kunnap, Igaunija), Simeons Šomovs (Simeon Shomov, Bulgārija), Akiko Kurihara (Japāna), Gizbērs Štahs (Gisbert Stach, Vācija), Panjapols Kulpapangkorns (Panjapol Kulpapangkorn, Taizeme), Steisija Ha (Stacey Huang, Ķīna) un Kirayurina (Japāna).

Izstāde līdz 15. septembrim skatāma mākslas galerijā «Putti», Peitavas ielā 5, Rīgā. Vairāk par izstādi un tās māksliniekiem iespējams uzzināt «Putti» mājaslapā.