Tanela Vēnres piespraude. Publicitātes attēls

Mākslas galerijā «Putti» no 28. oktobra līdz 14. novembrim būs skatāma sešu igauņu laikmetīgo rotu mākslinieku grupas izstāde «Gaisa pils».

Ziņas Fold 25. oktobris, 2016

Rotu mākslinieku grupu «õhuLoss» («Gaisa pils») 1999. gadā izveidoja rotu dizainere un profesore Kadri Melka (Kadri Mälk), apvienojot Igaunijas Mākslas akadēmijas absolventus. Šobrīd kolektīvā ir seši mākslinieki. Pašu Kadri Melku var uzskatīt vismelanholiskāko un tumšāko no «Gaisa pils» dalībniekiem. Viņas darbos, īpaši piespraudēs, jaušama dziļi romantiska noskaņa. Zelts, sudrabs, dārgakmeņi, melnie koraļļi un ahāti, tumša emalja un oksidēts sudrabs ir galvenie viņas rotu materiāli. Piretas Hirvas (Piret Hirv) rotu tematika ir dabas un cilvēka veidola iedvesmota, viņa izmanto galvenokārt sudrabu dzelzi un koku, dažreiz papildinot to ar krāsu pigmentiem. Lai gan Kristīnas Lauritsas (Kristiina Laurits) darbu vidū ir kaklarotas, ķemmītes, aproču pogas un dekoratīvi objekti, arī viņa specializējas piespraužu darināšanā. Savos darbos māksliniece apvieno juveliermākslu ar dabīgiem materiāliem — kažokādām, audumu, koku, vaniļas pākstīm un sāls kristāliem. Eve Margusa–Villemsa (Eve Margus–Villems) izmanto dažādus organiskus un mākslīgus materiālus un cenšas tos savienot, atstājot pēc iespējas neaizskartākus. Savukārt Villu Plinks (Villu Plink) realizē sevi caur konstantām svārstībām starp ātri gaistošiem materiāliem. Plinka jaunākie darbi ataino tādus tematus, kā karš un vardarbība konfliktos. Grupā «Gaisa pils» darbojas arī rotu mākslinieks Tanels Vēnre (Tanel Veenre), kura personālizstāde mākslas galerijā «Putti» bija skatāma pērnā gada novembrī. Vēnri nav iespējams ielikt kādā rotu mākslinieku kategorijā — viņa izmantoto materiālu un tehniku amplitūda ir teju nebeidzama.

Minēto mākslinieku grupas izstāde, kurai arī dots nosaukums «Gaisa pils», galerijā «Putti» būs «tumša un poētiska, pilnīga savās nepilnībās», norāda organizatori. Tās ietvaros interesenti aicināti arī uz lekciju 28. oktobrī, kurā būs iespēja vairāk uzzināt par šo mākslinieku apvienību. Noslēpumainība un tumšā valdzinājums atklāsies ne tikai rotu mākslinieku darbos un izvēlētajā tematikā, bet arī izstādes scenogrāfijā — rotas tiks eksponētas uz melniem apdedzināta koka dēļiem un mēbelēm. «Objekts, kas veidots no apdeguša koka, simbolizē sagraušanu, trauslumu, kaut kā jauna attīstīšanos, patiesi svarīgā parādīšanos. Turklāt, uguns ir ļoti svarīgs līdzeklis rotu mākslinieku un kalēju darba procesā,» komentē Lembits–Kaurs Stors (Lembit–Kaur Stöör), viens no arhitektiem, kas veidojis izstādes dizainu.

Izstāde «Gaisa pils» no 28. oktobra līdz 14. novembrim skatāma mākslas galerijā «Putti», Peitavas ielā 5, Rīgā. Vairāk par izstādi un tās māksliniekiem iespējams uzzināt «Putti» mājaslapā.