Publicitātes attēls

Piektdien, 27. janvārī, plkst. 17.30 Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē notiks diplomprojektu kataloga un izstādes «29 arhitekti» atklāšana, kā arī jauno arhitektu izlaidums.

Ziņas Fold 26. janvāris, 2017

No Liepājas līdz Abū Dabī — 29 šī gada Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes (RTU APF) absolventu diplomprojektos skatīto tēmu ģeogrāfiskā daudzveidība ir plaša. Diplomprojektos aptvertas gandrīz visas arhitektu darbības jomas: kultūras mantojuma saglabāšana un ilgtspējīga attīstība, jaunbūves un kompleksi teritoriju attīstības plānojumi.

Mainot vēsturisko ēku funkcijas, tās modernizējot, atjaunojot zudušos elementus, radot jaunus apjomus un labiekārtojot teritoriju, diplomandi atdzīvina kultūrvēsturisko mantojumu. Piemēram, Krista Kranciņa Popes muižas teritorijā izveidojusi alternatīvās izglītības centru, rakstnieku un valodniecības pētniecības centru, viesu namu un novadpētniecības muzeju, savukārt Kārlis Graudiņš bijušās «Kimmels Rīga» alus darītavas rūpniecisko teritoriju transformējis par mūsdienīgu kultūras, konferenču un biznesa centru.

Gana drosmīgi, bet tajā pašā laikā arī apkārtējo apbūvi un vidi respektējoši, ir absolventu radītie jaunbūvju projekti. Reiņa Pakuļa Smiltenes bibliotēkas ēka sastāv no viena plastiska apjoma, kas organiski iekļaujas pilsētas ainavā. Nils Remess, izpētījis islāma un musulmaņu paražas un «Shamps» centrālā parka īpatnības Abū Dabī, izveidojis Jumma mošejas jaunbūvi, kas kalpo par pāreju no sabiedriskā parka uz intensīvi apdzīvotu urbānu rajonu. Savukārt Kristīne Obodova pievērsusies sabiedrībā aktuālam tematam, Lielo kapu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai, un piedāvā tur veidot Rīgas Sepulkrālās kultūras muzeju.

Arī teritoriju attīstības projektos respektēta vides integritāte un identitāte. Jelena Šopiak piedāvā restaurēt Liepājas Dienvidu fortus un izvietot tajos fortu vēstures muzeju, paredzot arī divus jaunus būvapjomus mākslas galerijai un muzeja lasītavai. Viņasprāt, konservējot Ziemeļu fortu vēsturiskā apbūves fragmentus un perpendikulāri krasta līnijai veidojot molu sistēmu, varētu palēnināt krasta erozijas procesu un paildzināt fortu mūžu. Jānis Pomerancevs aicina rīdziniekus piedalīties jaunas vietzīmes radīšanā Lucavsalā, kur viņš saskata potenciālu izveidot eko ostu ar daudzveidīgām atpūtas, kultūras, amatniecības un izglītības aktivitāšu iespējām. Katalogu ar visiem diplomdarbiem iespējams apskatīt šeit.

 

Diplomprojektu izstādi varēs apskatīt no 27. janvāra līdz 3. martam RTU APF 1. stāva ātrijā, Ķīpsalas ielā 6.