Piespraude «Nauda runā», Rēka Lērinca. Publicitātes foto

Mākslas galerijā «Putti» no 8. līdz 27. septembrim notiks ungāru mākslinieces Rēkas Lērincas un vācu mākslinieka Gisberta Štaha laikmetīgo rotu izstāde «Supercalifragilisticexpialidocious — Rotas nav tikai rotas». Pāris dienas pirms atklāšanas, 6. septembrī, interesenti ir aicināti apmeklēt abu mākslinieku priekšlasījumu Gētes institūtā.

Ziņas Fold 1. septembris, 2017

Pastāv dažādi maldīgi priekšstati ierastajā izpratnē par to, kas ir rota, un kādai tai vajadzētu būt. Atrodoties uz robežas starp kiču un patēriņa mākslu, Rēka Lērinca (Réka Lörincz) no Budapeštas un Gisberts Štahs (Gisbert Stach) no Minhenes rada krāsainu kaleidoskopu, kas sastāv no rotām, objektiem, instalācijām un video materiāliem, ar kuru palīdzību abi mākslinieki cenšas definēt un izgaismot rotas jaunā, humoristiskā, kritiskā un filozofiskā veidā, radot rotas gan atsevišķi, gan sadarbojoties.

Rēka Lērinca rotās spēlējas ar plastmasas un rotaļlietu krāsaino pasauli, ko viņa deformē līdz absurda robežai, un sirreālistiski elementi tiek pārvērsti brīnumainās rotās. Viņas radītie objekti tikai izliekas, ka pilda kādu funkciju. Ar šo abstrakto materiālu palīdzību, skatītājs tiek pārsteigts ar instalācijas humoru un krāsu eksploziju. Rēka Lērinca studējusi Lietišķās mākslas universitātē (Moholy–Nagy Művészeti Egyetemen) Budapeštā.

Savukārt Gisberts Štahs strādā ar procesiem, kas manifestē sevi laikā, telpā un dabā. Filmējot vērtību un simbolu sairšanu un destrukciju, viņš savos darbos apšauba rotu nozīmi mūsdienu sabiedrībā. Tajā pašā laikā, citi viņa darbi sastāv no ikdienas objektu rekonstruēšanas un jaunrades. Gisberts Štahs studējis Minhenes Mākslas akadēmijā.

Vēl pirms izstādes atklāšanas, 6. septembrī plkst. 18.00 Gētes institūtā, Torņa ielā 1, Vecrīgā, notiks abu mākslinieku priekšlasījums «Rotas kā pirmatnējais dabas spēks». Pasākums notiks angliski, tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

Izstāde «Supercalifragilisticexpialidocious — Rotas nav tikai rotas» tapusi ar Ungārijas vēstniecības Latvijā un Gētes institūta atbalstu. Tā līdz 27. septembrim skatāma mākslas galerijā «Putti», Peitavas ielā 5, Rīgā. Vairāk par izstādi un tās autoriem iespējams uzzināt «Putti» mājaslapā.