Tērps — Natālija Jansone. Publicitātes foto

No 24. līdz 28. oktobrim Rīgā norit Baltijas modes federācijas rīkotā Rīgas modes nedēļa («Riga Fashion Week»), kuras ietvaros Latvijas un ārvalstu modes dizaineri prezentē savas nākamā gada pavasara–vasaras sezonas kolekcijas, kā arī norisinās dažādi pasākumi.

Ziņas Fold 25. oktobris, 2017

27. Rīgas modes nedēļā profesionālo skašu programmas ietvaros tiks prezentēti plaši pazīstami Latvijas modes zīmoli: «Anna Led», Atis Artemjevs, «Dace Bahmann», «Katya Katya», Natalija Jansone, «Nóló», «One Wolf», «Talented», kā arī būs skatāmas «Aristocrat Kids» un «Paade Mode» bērnu apģērbu kolekcijas.

Šīs sezonas debitanti būs zīmols «KULT», kas tapa veikala «BOLD Concept Store» paspārnē, un zīmols «AntiStar», kas prezentēs savu kolekciju atsevišķā pasākuma laikā modes nedēļas ietvaros kopā ar «Bulichev» un «QooQoo».

Papildu Latvijas modes zīmoliem piedalīties Rīgas Modes nedēļā uzaicināti arī ārzemju viesi — Krievijas dizaineris Oļegs Birjukovs un viņa zīmols «Biryukov», «Lena Lumelsky» no Beļģijas, «Diana Arno» no Igaunijas, kā arī zīmols «Di Liborio» no Itālijas. Rīgas modes nedēļas ietvaros notiks ne tikai dizaineru modes skates, bet arī dažādi tematiskie pasākumi, prezentācijas un neformāli sarīkojumi. Piemēram, 25. oktobrī notiks starptautisks apakšveļas nozares forums, kura galvenais organizators ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Tajā tiks demonstrētas 11 Latvijas apakšveļas ražotāju jaunākās kolekcijas.

Publiskie pasākumi

Izstāde «Dior» Modes muzejā

24. oktobrī Modes muzejā, Grēcinieku ielā 24, Rīgā, atklāta izstāde «Dior», kas veltīta ievērojamajam modes namam «Christian Dior». Tā sniegs ieskatu 20. gadsimta otrās puses modes tendencēs un iespēju izprast modes dizainera Kristiāna Diora, nereti dēvēta arī par «modes diktatoru», milzīgo nozīmi to veidošanā. Izstādē būs apskatāmi vairāki desmiti tērpu no modes kolekcionāra un vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas. Izstāde būs apskatāma līdz 2018. gada 25. aprīlim.

Seminārs par zīmola aizsardzību sociālo mediju laikmetā

25. oktobrī no plkst. 11.00 līdz 12.00 bārā «D’Vine Lounge», viesnīcas «Radisson Blu Hotel Latvija» telpās, Elizabetes ielā 55, notiks seminārs modes dizaineriem un blogeriem. Tajā uzstāsies modes biznesa konsultants Bogdans Enika (Bogdan Enica, Kanāda/ASV), īpaši pievēršoties tēmai «Interneta etiķete: zīmola aizsardzība sociālo mediju laikmetā». Ieeja bez maksas.

Evijas Šaiteres izstāde «404»

No 26. līdz 28. oktobrim VEF kvartāla kultūras un mākslas telpā «Vasarnīca» būs apskatāma modes mākslinieces Evijas Šaiteres izstāde–instalācija «404». Evija raksta, ka kolekcija «404» atspoguļo vidi kā hologrāfisku vīziju ar negaidītiem nosacījumiem. Tehnoloģiju attīstība rada paātrinājumu, līdz ar to rodas nepieciešamība mainīt vidi ap mums. Kolekcija radīta, iedvesmojoties no šī procesa un tā ieviestajiem vides elementiem: ceļa zīmēm, drošības jostām, atstarojošām virsmām drošībai uz ceļiem, strāvas kabeļiem, elektrības radītiem trokšņiem un dzirkstelēm. Atspoguļojot šo tehnoloģisko attīstības progresu, kolekcijā izmantoti vēja un ūdens noturīgi, funkcionāli, gaismu atstarojoši audumi. Izstādi papildina mākslinieku Dee un Sasha Gesta veidota audiovizuāla projekcija, kā arī Kristīnes Krauzes–Sluckas fotogrāfijas.

Norises vieta — VEF kvartāla kultūras un mākslas telpa «Vasarnīca», Ūnijas iela 8, Korpuss 7, Rīga. Darba laiks — 26.–28. oktobris, plkst. 11.00–18.00. Ieeja bez maksas.

«Istituto Marangoni» atvērtā vieslekcija

26. oktobrī plkst. 16.00–17.30 Latvijas Mākslas akadēmijas 19. telpā notiks slavenās Itālijas modes augstskolas «Istituto Marangoni» profesora Davida Petraroli (Davide Petraroli) lekcija «Pro–aktīvie zīmoli: izšķiroša pieeja». «Istituto Marangoni» ir viena no atzītākajām augstskolām pasaulē, kur iegūt ar modes biznesu saistītu izglītību. Uz atvērto lekciju Rīgā aicināti visu augstskolu modes nodaļu studenti un citi interesenti, dalība ir bez maksas. Lekcija notiks angļu valodā.

 

Rīgas modes nedēļas skates lielākoties notiks viesnīcā «Radisson Blu Hotel Latvija», Elizabetes ielā 55, Rīgā. Atsevišķi pasākumi norisināsies arī citviet Rīgā. Vairāk informācijas un pilnu pasākumu programmu iespējams uzzināt Rīgas modes nedēļas mājaslapā.