Publicitātes attēls

Dažas dienas, no 9. līdz 13. oktobrim, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā skatāma Latvijas Dizaineru savienības 30 gadu jubilejas izstāde, ko apmeklēt aicināts ikviens dizaina interesents, īpaši pasniedzēji un esošie un topošie studenti. Piektdienas pusdienlaikā ekspozīciju varēs apskatīt tās kuratores Edītes Bērziņas vadībā.

Ziņas Fold 12. oktobris, 2018

Latvijas Dizaineru savienības (LDS) 30 gadu jubilejas izstāde sola atspoguļot sarežģīto un daudzšķautņaino Latvijas dizaina veidošanās procesu trīsdesmit gadu garumā — no padomju laika izskaņai līdz mūsdienām.

«Latvijas dizaineri bijuši gan radoši, gan sabiedriski aktīvi jau kopš 1960. gadiem. Arī šobrīd LDS piedalās Latvijas valsts kultūrpolitikas veidošanā, ar dizainu saistītu likumdošanas aktu, valdības un pašvaldību lēmumu sagatavošanā, pārstāv dizainerus valsts pārvaldes un pašvaldību institūcijās, aizstāv sabiedrības vajadzību pēc kvalitatīva dizaina un deleģē pārstāvjus ekspertu un žūrijas komisijās, padomēs un citās institūcijās,» norāda LDS izstādes kuratore, kādreizējā LDS priekšsēdētāja un Latvijas Mākslas akadēmijas docente Edīte Bērziņa.

Izstādē var aplūkot fotoattēlus, kas stāsta par vēsturiskiem mirkļiem un dizaineru darbiem, kā arī kolekciju, ko sagatavojuši foto dizaineri Viļņa Auziņa vadībā. Tāpat tajā eksponēti arī nozīmīgu Latvijas dizaineru, tostarp Gunāra Glūdiņa, Valda Celma, Raimonda Cīruļa, Alda Circeņa, Jāņa Straupes un citu autoru darbi.

Izstādē tiek demonstrēta arī aptuveni stundu gara dokumentālā filma, kuras pirmajā daļā skatāmi unikāli kadri no 1987. un 1988. gada Latvijas Mākslas akadēmijā, dizaineru birojos, ekspertu komisijās un 7. Latvijas dizaina izstādē. Savukārt otrā filmas daļa iepazīstina ar dizaineru darbiem atjaunotajā Latvijā un LDS gada balvas tradīciju kopš 2008. gada.

Piektdien, 12. oktobrī, plkst. 13.00 un 14.30 interesenti varēs apskatīt izstādi kuratores Edītes Bērziņas vadībā. Savukārt plkst. 17.00 muzeja telpās notiks LDS jubilejas svinīgā sanāksme (ieeja ar LDS biedra kartēm un ielūgumiem).

 

LDS 30 gadu jubilejas izstāde skatāma līdz 13. oktobrim, tā atvērta no plkst. 10.00 līdz 17.00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, Uzvaras bulvārī 2a, Rīgā. Ieeja ar biļetēm. Vairāk par Latvijas Dizaineru savienību, tās biedriem un vēsturi iespējams uzzināt LDS mājaslapā.