Dizains — Ūna Laukmane, ilustrācijas — Kristians Brekte

Bērnu grāmatu izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā Māra Runguļa šausmu stāstu grāmatu «Trīs Nāves Mārtiņdienā. Pārupes spoku stāsti. 2. grāmata» vidējā skolas vecuma bērniem. Grāmata izceļas ar tumsā spīdošu vāka apdruku, un nozīmīga loma tajā ir mākslinieka Kristiana Brektes ilustrācijām.

Ziņas Fold 3. decembris, 2018

«Trīs Nāves Mārtiņdienā» ir turpinājums 2016. gadā iznākušajai grāmatai «Pastaiga mirušo pilsētā», tomēr lasāma arī neatkarīgi no tās. Pirms vairāk nekā 30 gadiem Māris Rungulis sāka vākt un publicēt bērnu mutvārdu folklorā sastopamos spoku, šausmu un joku stāstus. Pārupes spoku stāstu ciklā rakstnieks tos literāri apstrādājis, izvēršot un iekļaujot vienotā sižetā.

Iepriekšējā grāmata «Pastaiga mirušo pilsētā» ieguva Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslas balvu «Zelta Ābele». Abu grāmatu saistību uzsver ilustrācijas un dizains, jo vizuālo noformējumu abām veidojuši ilustrators Kristians Brekte un māksliniece Ūna Laukmane. Kristiana Brektes mākslinieciskais rokraksts ir provokatīvs un izaicinošs, tomēr šausmīgais un pretīgais tajā nereti tiek hiperbolizēts tiktāl, ka kļūst pats par savu karikatūru. Humora un baiļu kombinācija tekstā un ilustrācijās atbilst bērnu psiholoģiskajai nepieciešamībai stāstos, rituālos un tradicionālos tēlos izjust, izdzīvot un izspiest no apziņas savas eksistenciālās bailes, pārvarēt biedējošo ar komisko.

Vizuālā efekta pastiprināšanai ugunīgi sarkanās grāmatas auduma priekšvākam un muguriņai izmantota tumsā spīdoša krāsa.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Grāmatu «Trīs Nāves Mārtiņdienā» iespējams iegādāties izdevniecības «Liels un mazs» birojā Tērbatas ielā 49/51–12, Rīgā un mājaslapā, kā arī lielākajās grāmatnīcās, galerijā «Istaba», veikalā «M50», kultūrpreču mājā «NicePlace telpa», grāmatnīcā «Mr Page» un citur.