Réka Lörincz. Publicitātes foto

No 14. jūnija līdz 10. septembrim mākslas galerijā «Putti» būs skatāma starptautiska laikmetīgo un konceptuālo rotu izstāde «Saules gaisma tauriņa spārnos», kuras galvenais vadmotīvs ir krāsa.

Ziņas Fold 7. jūnijs, 2019

«Balta ir tikai gaisma, krāsa ir subjektīva sajūta, kas rodas cilvēka smadzenēs, kad uz aci iedarbojas noteiktas frekvences gaismas viļņi,» raksta galerijas «Putti» jaunās izstādes «Saules gaisma tauriņa spārnos» veidotāji, uzsverot krāsu uztveres subjektīvo raksturu un mainīgumu, kas arī kalpojis par ekspozīcijas galveno vadmotīvu.

«Vide, kurā es atrodos, mani ietekmē un ir saredzama arī manās rotās. Krāsas ir izteiktas un spilgtas, tās rada īpašas tekstūras, kas spēj atklāt skatītājam manis izdomātu pasauli,» stāsta mākslinieks Havjers Monklus (Xavier Monclús, Spānija), kura Menorkas salas iedvesmotie darbi būs skatāmi izstādē.

Kopš antīkās pasaules laikiem vienīgais metāla krāsošanas veids bijusi emaljēšana, un šī tehnika ir gana populāra arī laikmetīgajās rotās. Nepieciešamā krāsas toņa panākšanai, emaljas masai pirms karsēšanas pievieno pigmentu, kas ļauj piešķirt rotai dažādas krāsas, panākot vizuāli krāšņu efektu, bet neizmantojot dārgakmeņus. Emaljēšanas tehniku savos darbos izmanto latviešu rotu mākslinieki Valdis Brože un Sergejs Blinovs.

Savukārt Henga Lī (Heng Lee, Taivāna) rotu dizaina fokusā ir flora un fauna, dārgmetālus savienojot ar krāsainiem izšuvumiem. Izstādē pārstāvētā Erato Kouloubī (Erato Kouloubi, Grieķija) krāsai piešķir simbolisku nozīmi, izmantojot rozā, lai pievērstu uzmanību sieviešu tiesībām.

 

Izstāde «Saules gaisma tauriņa spārnos» no 14. jūnija līdz 10. septembrim skatāma mākslas galerijā «Putti», Peitavas ielā 5, Rīgā. Vairāk par izstādi un tās autoriem iespējams uzzināt «Putti» mājaslapā.