Ekrānuzņēmums no «History of Joy, Part 4» mājaslapas

«Kim?» Laikmetīgās mākslas centrs, Tallinas Mākslas nams un Viļņas Laikmetīgās mākslas centrs radījuši digitālu platformu ar mērķi apvienot kopienas un nodrošināt alternatīvu telpu radošo personu aktivizēšanai izolācijas un nenoteiktības laikā. Tiešsaistes notikumi, kas pēta jaunus mākslas un skatītāja mijiedarbības veidus, tiks atklāti pakāpeniski un būs skatāmi nākamos divus gadus.

Ziņas Fold 27. jūlijs, 2021

Digitālā platforma «History of Joy, Part 4» atsaucas uz izstāžu veidošanas dažādajām formām, paralēli apvienojot Baltijas bagātīgo mākslas vidi. «Kas aizsākās kā piesardzīgs nodoms attēlot mākslinieka un sabiedrības attiecību pārmaiņas pēdējo desmitgažu laikā, kļuva par sabiedrībai atvērtu, secīgu telpu, kas neaprobežojas ar ierastajām betona sienām, trepju telpām un ieejām,» par projektu stāsta kurators Kaspars Groševs. «Paralēlās, diagonālās un apaļās telpiskajās un laicīgajās formās Baltijas mākslinieku zvaigznāji stiepjas aiz teritoriālām robežām: virtuālas salas un (meta)fiziskas kabīnes ir savienotas vienā inovatīvu, spīdošu un zinātkāru balsu tīklā, kas atbalso un izplata ne vien kopīgo vēsturi, bet arī kaut ko daudz spēcīgāku — mākslinieciskā akta sniegto prieku,» viņš turpina.

 

«History of Joy, Part 4» projekts kopumā sastāv no aptuveni divdesmit mākslas darbiem, kas aptver plašu žanru spektru — no mūzikas video, deju orākuliem, pop–up radio straumēm līdz eksperimentālajai arheoloģijai, skatlogu skulptūrām, kopīgām zīmēšanas sesijām un pārlūkprogrammā balstītām videospēlēm. Vairākos mākslas darbos digitālo pieredzi papildina arī fiziska apmaiņa ar mākslas skatītāju.

 

«Lai gan, piemēram, pasta māksla, skatlogu māksla vai tīmekļa māksla nav nekas jauns, tie ir daži no formātiem, kas šajos sarežģītajos laikos māksliniekiem ir piedāvājuši iespēju turpināt radošu darbu. Ietverot gan iepriekš eksistējošus darbus, gan jaunus pasūtījumus, šajā ceturtajā iztēlotajā prieka vēstures sērijā ir uzsvērtas rotaļīgas (dažreiz patiesi smieklīgas), gādīgas (bet arī uzmanīgas) un eksperimentālas lietas, pie kurām mākslinieki pagājušajā gadā lēnām ir strādājuši savu māju un studiju noslēgtībā,» platformu raksturo igauņu kurators Sīms Preimans (Siim Preiman).

 

Notikumu sērija atklājas pamazām, un platformā līdz pat septembrim tiks prezentēti arvien jauni mākslas darbi, kas tiešsaistē būs skatāmi vismaz divus turpmākos gadus. Projektu organizē «Kim?» Laikmetīgās mākslas centrs, Viļņas Laikmetīgās mākslas centrs un Tallinas mākslas nama biedrība, kā arī kuratori Kaspars Groševs, Virgīnija Januškevičiūte (Virginija Januškevičiūtė) un Sīms Preimans. Projektu atbalsta Baltijas Kultūras fonds. Vairāk informācijas par platformu atrodams «History of Joy, Part 4» vietnē.