Foto no kongresunams.lv

Valdības koalīcija atbalstījusi ieceri par Kongresu namu kā Nacionālās akustiskās koncertzāles novietni, un jau tuvākajā laikā Kultūras ministrija (KM) priekšlikumu virzīs lēmuma pieņemšanai Ministru kabinetā. KM lēš, ka Kongresu nama pārbūve varētu izmaksāt 60–70 miljonus eiro.

Ziņas Fold 11. februāris, 2022

2. februārī Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta Attīstības komiteja, kuras sastāvā ir koalīciju veidojošo politisko partiju pārstāvji, vienojās par atbalstu Rīgas Kongresu nama pārtapšanai Nacionālajā akustiskajā koncertzālē, un 7. februārī ieceri atbalstīja arī koalīcija.

 

«Akustiskās koncertzāles projekts Rīgā ir būtiskākā prioritāte manā kultūras ministra amatā, tā realizācija ir ierakstīta arī šīs valdības deklarācijā. Attīstības komitejā pieņemtais lēmums šai valdībai būs jau trešais mēģinājums pietuvoties koncertzālei. Jau tuvākajā laikā Kultūras ministrija virzīs to uz Ministru kabinetu,» stāsta kultūras ministrs Nauris Puntulis.

 

Sarunā ar LTV Puntulis atklāja, ka provizoriskās Kongresu nama pārbūves izmaksas varētu būt 60–70 miljoni eiro, un pēc optimistiskākajām prognozēm jaunā koncertzāle savas durvis varētu vērt jau 2027. gadā. Viņš norādīja, ka Kongresu nama pārbūves projektam plānots izsludināt starptautisku metu konkursu.

 

Konteksts

Jau ziņots, ka Latvijas Arhitektu savienība (LAS) veica 36 iespējamo Nacionālās akustiskās koncertzāles Rīgā novietņu izvērtēšanu, par piemērotākajām ar vislielāko potenciālu attiecībā uz stratēģisko un pilsētvides attīstību, kā arī ietekmi uz nākotnes sabiedrību izvirzot trīs vietas: Andrejsalu (Andrejostas iela 17), Rīgas Kongresu namu (Krišjāņa Valdemāra iela 5) un Rūpniecības preču tirgus teritoriju. Jāpiebilst, ka Kongresu nama pievienošana izvērtējamo novietņu sarakstam bija Rīgas domes iniciatīva, — ēkas teritorija ir mazāka par LAS noteiktajiem vismaz diviem hektāriem.

 

Arhitektu birojs «Nams», kas izstrādājis arī «Rīgas namu» pasūtīto Kongresu nama pārbūves projektu, šī gada septembrī veica padziļinātu Kongresu nama izpēti, lai noteiktu, vai Nacionālās koncertzāles telpu un funkcionālā programma ir savienojama ar ierobežojumiem ēkas pārbūvē. Secināts, ka koncertzāles ietilpināšana Rīgas Kongresu nama teritorijā varētu būt iespējama — ar kompromisiem telpu daudzumā un specifikācijā, kā arī iekšējā un ārējā loģistikā —, ja tiek pieļauta Rīgas Kongresu nama paplašināšana. Savukārt paplašināšanas jautājums nav viennozīmīgi vērtējams, ņemot vērā Rīgas Kongresu namam noteikto kultūrvēsturiski vērtīgas ēkas statusu un tā atrašanos pilsētas apstādījumu teritorijā ar būtisku ekoloģisko, telpisko un kultūrvēsturisko nozīmi. Plašāk par kongresu nama iespējamo pārtapšanu koncertzālē iespējams lasīt šeit.