Attēls — Latvijas Arhitektu savienība

Mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts» laikā 3. septembrī no plkst. 18.00–03.00 Torņa ielā Rīgā gaidāmi «Arhitektu nakts» pasākumi — Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 izstādes atklāšana, programmas «Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks» darbnīca jauniešiem, audiovizuālā izstāde «black box/white box» un arhitektu diskotēka.

Ziņas Fold 30. augusts, 2022

Audiovizuālā izstāde «black box/white box»

Zinātnē melnā kaste (black box) ir objekts vai sistēma, kuras iekšējās darbības princips nav zināms. Kamēr šādas sistēmas ievades dati un rezultāti ir redzami, ģenerēšanas process ir necaurspīdīgs jeb «melns». Pretējs termins ir baltā kaste (white box) — sistēma, ar kuras iekšējiem procesiem var brīvi iepazīties. Ar šiem terminiem var raksturot visdažādākās sistēmas — gan algoritmu, gan cilvēka prātu. Instalācija «black box/white box» vienu otram pretī nostāda mākslīgo un dabisko intelektu un to ģenerētus produktus. Šis pretstats tiek ilustrēts caur arhitektūru — kamēr mākslīgā intelekta ģenerēto vīziju nevar ne izsekot, ne paredzēt, instalācija atklāj arhitekta radošā darba procesu visā tā neromantiskajā, tehnoloģiskajā un piņķerīgajā spektrā.

 

Izstāde būs apskatāma Arhitektu nama zālē Torņa iela 11. Audiovizuālās izstādes autori — Ivars Veinbergs, Elīna Lībiete, Linda Leitāne, Mārtiņš Dāboliņš, Gatis Ziema

 

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 izstāde

Torņa ielas publiskajā ārtelpā pie Torņa ielas 11 / 15 būs apskatāma Latvijas Arhitektūras Gada Balvas nominantu un pieteikto darbu izstāde. Šogad par augstāko apbalvojumu Latvijas arhitektūrā cīnīsies sešpadsmit nominanti.

 

Arhitektu diskotēka

Pasākumā DJ setus spēlēs ar mūziku aizrāvušies arhitekti — Pēteris Bajārs, Renāte Pablaka un Zigmārs Jauja. Norises vieta — Torņa ielā 15

 

Darbnīca jauniešiem

3. septembrī no plkst. 18.00–20.00 Arhitektu nama vestibilā Torņa iela 11 notiks «Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks» darbnīca 8–14 gadus veciem jauniešiem. «Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks» ir Latvijā nebijusi brīvdomīgās izglītības ideja, kas uzsākta 2009. gadā, lai zinībās par apbūvētās vides veidošanās mākslu ievadītu bērnus un skolu jauniešus, tādējādi veicinot nākamo pieaugušo — tās lietotāju, pasūtītāju un likumdevēju — izpratni par arhitektūru un pilsētvidi.

 

Visas «Arhitektu nakts» norises apmeklētājiem pieejamas bez maksas. Pasākumu rīko Latvijas Arhitektu savienība un producente Austra Bērziņa, atbalsta Rīgas dome. «Arhitektu nakts» ir daļa no mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts», ko organizē un finansē Rīgas pašvaldība sadarbībā ar Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Plašāka notikumu programma pieejama «Baltās nakts» mājaslapā.