Ilustrācija — Darja Filipova (Daria Filippova)

Apritējis gads kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainā. Cīņā par brīvību un demokrātiju iesaistījušies arī radošie profesionāļi: veidojuši plakātus Ukrainas atbalstam, veidojuši īpašus produktus un pakalpojumus, lai ziedotu līdzekļus. Šajā laikā esam iepazinuši Ukrainas tautas neizmērojamo spēku un arī tās radošos talantus. Piedāvājam apkopojumu ar rakstiem par Ukrainas dizainu un iniciatīvām, kas sniedz palīdzīgu roku ukraiņiem.

Ziņas Fold 24. februāris, 2023

Dizains no Ukrainas

Iepazīstinām ar desmit spilgtiem un talantīgiem dizaineriem no Ukrainas. Lai arī uz pasaules radošo industriju skatuves Ukraina ir vairāk pazīstama ar modi, arī arhitektūrā, produktu un industriālajā dizainā, kā arī grafikas dizainā ukraiņu autori piedāvā savu unikālo skatījumu, apvienojot eiropeiskas un slāviskas ietekmes. Lasi apkopojumu — šeit.

 

Mode no Ukrainas

Iepazīstinām ar desmit izteiksmīgiem ukraiņu apģērbu un aksesuāru dizaineriem. Daudzi Ukrainas zīmoli jau paguvuši gūt plašu ievērību modes pasaulē, piedāvājot gan avangardiskus darinājumus un izsmalcinātus apģērbus, gan mūsdienīgas tradicionālo tērpu interpretācijas un ielu modi. Lasi apkopojumu — šeit.

Ziedojumu platforma «Stopify»

Velkot paralēles ar straumēšanas servisiem, «Stopify» ļauj «abonēt» ikmēneša ziedojumu Ukrainas Bruņotajiem spēkiem. Idejas autors, radošais direktors Māris Upenieks cer parādīt — ja varam atļauties ik mēnesi maksāt par izklaidi, varam atbalstīt arī ukraiņu cīņu par brīvību. Vairāk par «Stopify» — šeit.

Ja gāze ir lēta, tad arī asinis ir lētas

«Mazā cēlmetāla monēta ir kā platforma, uz kuras būvēt daudzslāņaini ietilpīgu stāstu, lietojot gandrīz neierobežotus izteiksmes paņēmienus,» māksliniece Sandra Krastiņa iepazīstina ar Latvijas Bankas monētu komisijas darbu un 2022. gadā notikušo kolekcijas monētu konkursu «Ukrainas brīvībai». Lasi rakstu — šeit.

Ar dizainu pret Putinu

Grafikas dizains, ilustrācija un citas radošās nozares vienmēr bijuši uzticami sabiedrisku kustību pavadoņi. Esam apkopojuši Latvijas dizaineru veidotus plakātus, kurus ikviens var izdrukāt un izmantot miermīlīgās protesta akcijās pret Krievijas nežēlīgo iebrukumu Ukrainā. Plakāti pieejami — šeit.