Ilustrācija — Jānis Godiņš

Grafikas dizaineris Jānis Godiņš un mūziķis Dāvis Putāns brīvajā laikā ieraksta pilsētas skaņas un samplē tās, veidojot skaņdarbus. Projektam dots vārds «Citygnal», un tie nav nekādi eksperimentāli krakšķi, bet gan ritmiska un baudāma kompozīcija.

Ziņas Evelīna Ozola 8. oktobris, 2013

Jānis stāsta par projekta rašanos: «Mūs sākotnēji iedvesmoja Stīva Reiha darbs «City life», kurā izmantoti Ņujorkas ielu skaņu sampli kā arī Moondog unikālā daiļrade, kas tapa, viņam dzīvojot uz ielas un transformējot tur dzirdamo savos darbos. Radās doma izveidot muzikālu darbu, kas veidots vienīgi no skaņām, kuras pieejamas ikvienam pilsētas publiskajā vidē, neizmantojot mūzikas instrumentus. Izaicinājums bija izveidot pilnībā pašpietiekamu darbu, kas ir uztverams klausītājam, arī nezinot tā kontekstu.»

 


Rīgas ielu skaņas tika ierakstītas 2012. gada vasarā, izmantojot stereo mikrofonu, tad apstrādātas, un no tām izveidoti sampli. Sampli izmantoti divos veidos: 1) tā, lai skaņdarbā būtu saglabāta un atpazīstama specifiskā pilsētas vide, piemēram, Merķeļa un Kr. Barona ielas krustojuma luksofora signāli, Rīgas Domes zvani, sabiedriskais transports, Rīgas autoostas fona troksnis, vilciena taures); 2) radot no ierastā jaunu skaņu sintēzi, piemēram, ar basa simulāciju no Imantas daudzdzīvokļu nama lifta skaņas. Ritmiskās daļas veidotas no tramvajos dzirdamā, bankomātiem, Rīgas centra namu domofonu melodijām, Kongresu nama strūklakas un citiem skaņu avotiem.

«Citygnal» tālākajos plānos ir izveidot skaņdarbu sēriju no ierakstiem, kas veikti dažādās pasaules pilsētās, un izdot to digitālā veidā, lai parādītu, ka ikdienišķo vienmēr ir iespējams transformēt jaunā formā. «Katrai pilsētai svarīgi atrast tieši tai raksturīgās skaņas un attēlot tās unikālā skaņdarbā. Projekta nākamais skaņdarbs tiks veidots, semplējot tikai Ņujorkas ielu muzikantus,» stāsta projekta autori. Nākotnē iecerēts izveidot arī dzīvo performanci, ko prezentēt festivālos un citos pasākumos.

 

Ierakstu tapšanas process