Kristīne Bula — «Lokāmtāss»

Starp šī gada Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas absolventiem jāizceļ Kristīnes Bulas veiktie eksperimenti ar bērza tāss apstrādes iespējām, radot jaunu, plaši izmantojamu materiālu «Lokāmtāss».

Ziņas Evelīna Ozola 17. jūlijs, 2014

Pievērsties bērza tāss materialitātes izpētei Kristīni pamudinājusi interese par tradicionālo amatniecību un novērojums, ka Latvijas meistari vairāk orientējas uz konservāciju, nevis jaunu formu modelēšanu. «Ar tradīciju vien nepietiek, lai priekšmets uzrunātu mūsdienu cilvēku. Turpretī tradīcija, kas ir atpazīstama, bet transformēta atbilstoši mūsdienu estētiskajai un funkcionālajai izjūtai, tiek vērtēta ļoti augstu,» viņa uzskata.

Tradicionālie amatnieciskie priekšmeti zaudē savu funkcionālo nozīmi mūsdienu vidē, bieži iegūstot vien suvenīra raksturu, taču amatniecības un dizaina sadarbība veicinātu jaunu, aktuālu priekšmetisko formu attīstību, vienlaikus saglabājot latvisko tradīciju mantojumu.

Savā maģistra darbā Kristīne vēlējusies radīt piederības izjūtu, tādēļ uzsākusi darbu ar bērza tāsi, kura materialitāte labi pazīstama ikvienam latvietim. Tā uzrunā lietotāju, kam ir vispārīgas zināšanas par latviešu un citu ziemeļzemju kultūru tradīcijām, kurās vēsturiski bērza tāss izmantota amatnieciskiem mērķiem.

Sadarbībā ar Polimērmateriālu institūtu Rīgas Tehniskajā universitātē Kristīne veikusi praktiskus eksperimentus ar bērza tāsi, kas ievākta gan amatnieciskā, gan rūpnieciskā veidā «Latvijas Finiera» ražotnē. Pētītas bērza tāss apstrādes iespējas, plēšot to plēksnēs, smalcinot dažāda raupjuma graudos un garenā šķiedrā, arī maļot. Izmēģināri dažādi materiāla sagatavošanas soļi, veikta pēcapstrāde ar vaska un lakas pārklājumu. Paraugu izgatavošanā izmantota karstās presēšanas tehnoloģija, paaugstinātā temperatūrā un spiedienā apstrādājot iepriekš sagatavotu izejmateriālu plates. Tā iegūti vairāki «Lokāmtāss» veidi, kas atšķiras ar dažādu bērza tāss tekstūru un elastības pakāpi.

«Lokāmtāss» tapusi sadarbībā starp amatniecību, dizainu, materiālzinātņu  un rūpniecības nozarēm. Iegūtais materiāls ir dabai draudzīgs un izturīgs, izmantojams visdažādākajos veidos modes, produktu un interjera dizainā. Lai uzskatāmi demonstrētu «Lokamtāss» iespējas, no blīvi sapresētām garenām tāss loksnēm, kas pēc tekstūras atgādina ādu, Kristīne izveidojusi rokassomas prototipu.

Kristīnes Bulas maģistra darba vadītājs ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Juris Krūmiņš.