Paviljons «Parametriskais ledājs». Foto — Uldis Lapiņš

Mūsdienu kultūras forumā «Baltā nakts» Rīgas Doma dārzā bija aplūkojama arhitektūras, gaismas un skaņas instalācija «Parametriskais ledājs». Paviljona autors ir arhitekts Didzis Jaunzems, kurš pēdējos gados radījis virkni krāšņu scenogrāfiju dažādiem mūzikas un dejas priekšnesumiem Latvijā.

Ziņas Evelīna Ozola 29. septembris, 2016

Paviljona ideja balstīta autoru interesē par dabīgu un mākslīgu elementu līdzāspastāvēšanu mūsdienu pasaulē. «Attīstoties zinātnei un izpratnei par dabas likumiem, cilvēks ir apguvis dabisko pirmsākumu interpretācijas mākslu, kas savukārt vides pilnveidošanas nolūkos ļauj jaunradīt dabīgos procesus imitējošus mākslīgus objektus. Parametriskais ledājs idejiski ietver divus pretnostatījumus: ledus kā dabiskuma, pirmatnīguma, patiesuma izteiksmes līdzeklis un parametrika kā cilvēka interpretācijas, algoritmiskas domāšanas, likumsakarību un kārtības simbols,» skaidro arhitekts Didzis Jaunzems.

Reizē «Parametriskais ledājs» iemieso dažādu radošas darbības žanru saplūšanu laikmetīgajā mākslā — instalācija sevī apvieno scenogrāfiju, gaismu, video, mūziku un zinātni. Ledājs atveidots datorģenerētā arhitektoniskā formā, kas realizēta organiskos polimērmateriālos, bet dabas procesu imitācija veidota ar digitālu animāciju, skaņas ierakstu un mākslīgo apgaismojumu.

Projekts — «Didzis Jaunzems Arhitektūra», ideja — Roberts Rubīns, producēšana un skaņas instalācija — «I Did It», gaismas instalācija — «Bang!», nesošā konstrukcija — «RJK», uzbūve — «Hansa Film Services», FAD.