Ilustrācija — FOLD

Izcils dizains ir nesaraujami saistīts ar materiālu, kas tiek izmantots tā veidošanai. Šis uzskats atklājas gan prasmīgu amata meistaru roku darbā, gan mūsdienīgā dizainā, kas līdzās estētiskām kvalitātēm priekšplānā izvirza arī atbildību pret resursiem. Šoreiz atskatāmies uz publikācijām no FOLD arhīva, kas pievēršas materiālam. Pietāti un mīlestību pret to intervijās pauž dizainers Germans Ermičs un mākslinieks Jānis Straupe, savukārt zīmola «DeTales» produkti materiālu pārpalikumiem dod jaunu dzīvi.

FOLD 10 Fold 24. maijs, 2023

Materiāla maģija. Intervija ar Germanu Ermiču

«Skaistums nav tas, uz ko es fokusējos. Vispirms mani interesē pats materiāls. Ja tas ir skaists, nekas daudz pat nav jādara. Es izvēlos ļoti vienkāršas formas, konstrukcijas, lai tikai to nesabojātu,» intervijā stāsta starptautiski atzītais latviešu dizainers Germans Ermičs. Neskatoties uz to, ka kopš sarunas pagājuši seši gadi, viņa aizraušanās ar materiālu nav mazinājusies. Vēl līdz 28. maijam Germana nozīmīgākos darbus un radošo procesu var iepazīt dizainera personālizstādē «Plūstoši» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Nedomāt nav iespējams. Intervija ar Jāni Straupi

Dēvēts gan par mākslinieku, gan dizaineru un koktēlnieku, Jānis Straupe izaicina priekšstatu par mēbeļu dizainu un amatniecību. Viņa darbu vidū ir starptautisku atzinību guvušais skapis «Vabole», «Krēsls krēslā», «Dubultais galds» ar slīpu virsmu un «Asais» krēsls, kas iekļauts Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājumā. «Amatniecība ir visa pamatā. Nevar domāt tikai par formu, jāzina visādas nianses, lai krēsls būtu izturīgs, nelūztu. Vēl man ir tā priekšrocība, vai tieši pretēji, ka es strādāju tikai ar koku. To, ka tā būs, es deklarēju jau pašā sākumā pirms 20 gadiem, kad taisīju darbnīcu,» savu aizraušanos ar materiālu intervijā atklāj Jānis.

Ilgtspējīga dizaina zīmols «DeTales»

Dizaineres Ievas Kalējas 2020. gadā radītais zīmols «DeTales» ražo interjera aksesuārus, kuru izgatavošanai izmantoti materiālu pārpalikumi, kas rodas vannu ražošanas procesā, tādējādi samazinot rūpniecisko atkritumu daudzumu un radot jaunu vērtību atbilstoši aprites ekonomikas principiem. Aksesuāri izgatavoti no «Silkstone» materiāla, un, pārnesot dabīgā akmens estētiskās kvalitātes uz mākslīgā akmens masu, zīmols savai produktu sērijai piešķir filozofisku skatījumu par mākslīgā un dabīgā attiecībām mūsdienās.