Grāmatas dizains — Rauls Liepiņš

Iznākusi jauna grāmata «Laikmetīgā arhitektūra Latvijā», kas apskata nozīmīgākos jauninājumus Latvijas arhitektu paņēmienu klāstā un ēku tipoloģijas daudzveidības pieaugumu kopš 1989. gada.

Ziņas Evelīna Ozola 13. novembris, 2013

Vārds «laikmetīgā» grāmatas nosaukumā var samulsināt — izdevumā neatradīsiet tikko pabeigtas, vēl neredzētas arhitektūras piemērus. Grāmata apskata Latvijas arhitektūru gados pēc valsts neatkarības atjaunošanas, turklāt tā, it kā arhitektūru būtu nācies izgudrot gluži no jauna. Tam ir savs pamats, jo pārmaiņas politikā un ekonomikā pilnīgi pārveidoja arī arhitektu darbu — no projektēšanas institūtiem uz arhitektūras birojiem, no valsts pasūtījumiem uz privātiem objektiem. Gandrīz ikviena no grāmatā iekļautajām ēkām atzīmēta kā pirmā kādā noteiktā žanrā. Šodien atskatīties uz pirmo autosalonu Krasta ielā vai pirmo jumta izbūvi Vecrīgā ir tāpat kā skapī uziet pirmos džinsus un pirmās Nike botas — tas modina nostalģiju un «vai tiešām šis mums toreiz likās stilīgi» sajūtas. Tieši deviņdesmito un agro divtūkstošo gadu arhitektūra man šķiet interesantākā grāmatas daļa, jo laika distance beidzot ir pietiekama, lai spētu saskatīt un novērtēt laikmeta stilu un tā rašanās iemeslus. Grāmatā publicētas jau zudušu interjeru fotogrāfijas, piemēram, no kluba «Slepenais Eksperiments» un modes veikala «Salons A», kā arī bieži pieminētais, bet ne tik redzētais 1992. gada Seviļas EXPO PSRS paviljons, kuru projektēja Juris Poga, Aigars Sparāns un Ivars Mailītis.

Pārējā izdevumā apskatītā arhitektūra šķiet vai nu pārāk bieži apskatīta citās grāmatās vai arī jāpaiet vēl desmit gadiem, lai to novērtētu no jauna. Tomēr jāizceļ grāmatas enciklopēdiskā vērtība — skrupulozi apkopoti visu projektu autori, projektēšanas un būvniecības gadi, kā arī piešķirtie apbalvojumi. Izdevumā iekļautas 37 intervijas ar arhitektiem, kuri atskatās uz pašu paveikto, kā arī personu alfabētiskais rādītājs un objektu bibliogrāfija, Latvijas Arhitektu savienības (LAS) organizētās arhitektūras Gada skates darbu saraksts kopš 1995. gada. Grāmata ir latviešu un angļu valodā.

Apjomīgo izdevumu sastādījušas Velta Holcmane, arhitekte un ilggadēja Latvijas Arhitektūras savienības biroja vadītāja, un mākslas zinātnieces Agrita Lūse un Ilze Žeivate. Grāmatas dizaina autors — Rauls Liepiņš, izdevējs — «Al Secco».