Publicitātes attēls

Budapeštas dizaina nedēļā, no 3. oktobra līdz 14. oktobrim, notiek izstāde «Baltic Design Now», kurā eksponēti arī septiņi darbi no Latvijas, kas pēdējā gada laikā godalgoti vai saņēmuši atzinību nacionālā un starptautiskā līmenī.

Ziņas Fold 11. oktobris, 2019

Budapeštas dizaina nedēļā Baltijas valstis šogad ir goda viesu statusā, tā apliecinot Ungārijas atzinību un interesi par šo reģionu. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mūsdienu dizaina darbi apskatāmi kopīgā izstādē «Baltic Design Now» mākslas galerijā «Atellier Pro Arts». Tajā katra valsts veido savu ekspozīcijas daļu. Latvijas dalību kūrē Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa, izmantojot Latvijas Kultūras ministrijas finansiālo atbalstu.

Latvijas dizaina ekspozīcijā ir skatāmi septiņi nacionāli un starptautiski godalgoti dizaina darbi.  Centrālā vieta atvēlēta dizainera Artūra Analta darba «Matter to Matter» instalācijas daļas prezentēšanai, kas tika radīta Latvijas ekspozīcijai Londonas dizaina biennālē.

Latvijas Dizaina sasniegumu izstādes scenogrāfijas ideja radusies Latvijas Dizaina centram sadarbībā ar Artūru Analtu. Iekārtojums veidots kā instalācijas «Matter to Matter» noskaņas paplašinājums izstādes telpā, cenšoties radīt Latvijas unikālo gaisotni, kuru veido mūsu klimats un meži. Dizaina darbu fotogrāfijas un apraksti izvietoti uz Latvijā ražotām finiera plāksnēm, kuras apgleznojis Tron Karton.

Lai veicinātu interesi par Baltijas dizainu, 5. oktobrī notika pasākums «Baltic Design Today» ar dizaineru pieredzes stāstu prezentācijām. Izstādē eksponētie darbi ir:

Artura Analta instalācija «Matter to Matter» Latvijas ekspozīcijai Londonas dizaina biennālē, kur tā ieguva žūrijas augstāko novērtējumu kategorijā «Labākais dizains» (Best Design Medal);

  • dizaina biroja «H2E» ekspozīcija Alūksnes bānīša stacijā, kas saņēma balvas SEGD 2019 Global Design Awards;
  • platformas «Latvian Literature» kampaņa «#Iamintrovert» — Latvijas Dizaina gada balvas laureāte;
  • «CUBE Systems» mobilā lietotne «Derec» — 2. vietas ieguvēja Latvijas Dizaina gada balvā 2019;
  • PIKC «Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas» absolventes Paulas Lorences radītie attīstošie priekšmeti bērniem ar autismu «Taktil» (kvalifikācijas darba vadītājs Ivars Drulle) — Latvijas dizaina gada balvas 2019 finālists;
  • «Wrong Digital» izstrādātā spēle «DigiSafe.lv» — Latvijas Dizaina gada balvas 2019 fināliste;
  • Artūra Analta radītā «Medus monēta», kas ieguvusi Latvijas gada monētas 2018 titulu.