Foto — Andrejs Strokins

Šodien noslēdzas FOLD pastāvēšanas pirmais gads. Redaktora slejā esmu apkopojusi virkni nepielūdzamu skaitļu un dažas emocionālas atziņas.

Redakcija Evelīna Ozola 31. decembris, 2013

Kad mēs aprīlī fotografējāmies FOLD ievadrakstam, man rokās bija lielāka krūzīte, jo tolaik es vēl bezrūpīgi malkoju kapučīno. Šī gada laikā, darba apjomam un atbildības līmenim augot, vietā nākusi stiprāka kafija mazākās krūzītēs un diezgan daudzas birojā pavadītas naktis. Esmu rūpīgi sekojusi līdzi padarītajam — tās ir bijušas precīzi 400 publikācijas, kas sastāvējušas no aptuveni 250 tūkstošiem vārdu un 1510 attēliem, kā arī 3 mūsu filmētiem video.

Protams, to visu es neesmu paveikusi viena — satura veidošanā bijuši iesaistīti vēl daudzi citi:

  • 25 rakstu autori,
  • 3 fotogrāfi,
  • 4 grafikas dizaineri,
  • 2 operatori,
  • 3 mūzikas autori,
  • 3 tulki,
  • 1 korektors.

Lai visu laiku nepavadītu tikai aiz datora ekrāna, esam sarīkojuši arī 6 «Unfolded» pasākumus un Rīgas burtu nedēļu, kurus kopumā apmeklējuši ap 300 cilvēku. Arī tur daudzi nākuši palīgā: komiksu žurnāls «kuš!» un Beļģijas vēstniecība, Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds, Dānijas vēstniecība un Dānijas Kultūras institūts, kā arī Latvian Art Directors Club.

Liels paldies visiem, kas kaut reizi lasījuši kādu no FOLD rakstiem! 2013. gadā tādu cilvēku ir bijis 42 800. Par vispopulārāko kļuvis Irīnas Špičakas raksts par elektroniskās mūzikas izdevniecību «Dirty Deal Audio», tam seko Andra Kupriša stāsts par benzīna kannas dizaina vēsturi «Dievs ir detaļās». Trešajā vietā — ziņa par pabeigto un publiskoto Latvijas radošo industriju pētījumu, kas, bez šaubām, ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem radošo industriju pētniecībā un plānošanā šogad.

Ārpus cipariem

Ja esi dziļi iegrimis kādā darbā, ir grūti no tā attālināties un paskatīties uz sevi no malas. Mums tādam nolūkam palīdz tikšanās ar ārvalstu kolēģiem un apmaiņa ar pieredzi un padomiem. Īsi pirms FOLD starta intervējām britu vietnes «It’s Nice That» redaktoru Robu Aldersonu. Viņš mums palīdzēja noticēt, ka jāveic stingra satura atlase, ka ar lasītājiem jātiekas klātienē un ka radošs darbs jāizvērtē, ņemot vērā vietējo kontekstu. Pie šiem principiem esam cieši turējušies, pieļaujot tikai dažus kompromisus.

Drīzumā publicēsim sarunu ar beļģu dizaina iniciatīvas «De Invasie» pārstāvjiem. Viņi, savukārt, uzsvēra labas atmosfēras nozīmi radošo nozaru attīstībā. Atskatoties uz 2013. gadu, man šķiet, ka arī mēs esam uzņēmušies līdzīgu lomu — stāstot par aktualitātēm un izceļot labus darbus, veidot sajūtu, ka katrs necīnās tikai pats par sevi, bet ka Latvijā pastāv radošu cilvēku kopiena, kas spēj nākt klajā ar svaigām idejām, kārtīgi strādāt un sasniegt panākumus. Neatkarīgi no jomas, labi piemēri iedvesmo, un no citu pieredzes var mācīties.

2014. gadā

Nākamo gadu iesāksim ar vēl vasarā sarūpētu krājumu tukšošanu — tie ir raksti par atvērtā un slēgtā koda programmatūru, pilsētvides atveseļošanas metodēm, intervijas ar Latvijas un ārvalstu dizaina, reklāmas, arhitektūras un modes industriju pārstāvjiem, kā arī divas jaunas Fold filmas. FOLD mājaslapas uzbūvi skars nelieli funkcionalitātes un dizaina pārkārtojumi, tiks pievienotas arī jaunas rubrikas.

Bet ne visu mēs spējam paši pamanīt un aprakstīt, tāpēc mums nākamgad noderētu lielāka lasītāju iesaistīšanās. Nekautrējieties dalīties ar interesantiem jaunumiem un saviem panākumiem — rakstiet biežāk uz info@fold.lv un piedalieties FOLD satura veidošanā!

Visbeidzot, vēlos pateikt paldies atbalstītājiem un draugiem: Kultūras ministrijai un Valsts Kultūrkapitāla fondam par piešķirto finansējumu, «WARP» un «Associates, Partners et Sons» par biroja telpām, kā arī visiem tiem, kas bez uzaicinājuma rakstījuši reportāžas, izdomājuši jaunas tēmas rakstiem un sūtījuši ziņas par aktuāliem notikumiem.

Jaunajā Gadā visiem vēlu atrast uzticamu komandu un kopīgi paveikt kaut vienu darbu, ar ko lepoties!